Събота, 26 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

Изложба в Исторически музей – Горна Оряховица връща спомена за катастрофалното земетресение от 1913 г.

  23.05.2023 15:34
Изложба в Исторически музей – Горна Оряховица връща спомена за катастрофалното земетресение от 1913 г.

На 1 юни (четвъртък), от 17.30 часа, в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита изложбата „Разруха по Рихтер“. Временната експозиция е посветена на 110-годишнината от унищожителния земетръс с епицентър Горна Оряховица през 1913 г. Изложбата е организирана в партньорство между музеите на Горна Оряховица и Стрелча.

На същата дата – 1 юни 1913 г. – в 11:34 часа градът ни се оказва епицентър на ужасяващо бедствие – земетресение, което в значителна степен разрушава Горна Оряховица и околните населени места. В периода от 1 до 13 юни на територията на града са регистрирани общо 79 труса, в резултат на които е унищожен близо 90 % от сградния фонд. Последствията от злощастното събитие са запечатани в стотици стари снимки и пощенски картички, съхранени в архивите на Исторически музей – Горна Оряховица. С тяхна помощ музеят ще представи разтърсващ разказ за едни от най-тежките години в историята на града.

В съвместната експозиция посетителите ще могат да видят и гостуващата изложба „Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката” на Исторически музей – Стрелча. Тя е посветена на един от основоположниците на метеорологията, сеизмологията и климатологията в България. Д-р Стайков прави значително изследване на Горнооряховското земетресение през 1913 г. с изключителен анализ на данните от засегнатите райони. С резултатите от своята работа д-р Стайко Стайков полага основите на инструменталното определяне на земетресенията с инсталирането на първия сеизмограф у нас. Изложбата на музейните специалисти от Стрелча проследява живота и научния принос на д-р Стайко Стайков и неговата трагична съдба.

Със събраните материали Исторически музей – Горна Оряховица подготвя и специален филм за своята фейсбук поредица „Пазители на времето“, който ще бъде посветен на катастрофалното земетресение от 1913 г.


Ключови думи
земетресение Горна Оряховица Исторически музей
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати