Сряда, 19 Юли 2023
            
Велико Търново Икономика

Международното изложение „Културен туризъм“ отваря врати във Велико Търново

  19.04.2023 13:20
Международното изложение „Културен туризъм“ отваря врати във Велико Търново

От 20 до 23 април 2023 г. Велико Търново за 17-ти път е домакин на Международното изложение „Културен туризъм“. Специализираният форум се организира от Община Велико Търново в партньорство с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и с подкрепата на Министерството на туризма.

Официалното откриване е от 11,00 часа на 20 април /четвъртък/ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в гр. Велико Търново, където са разположени и щандовете на изложителите.

Тази година участие вземат над 50 участници – общини, туристически компании, дипломатически мисии, туристически сдружения и производители.

Международното изложение „Културен туризъм“ разширява своя обхват и тази година предоставя специални възможности за представяне на производители на традиционни регионални храни и напитки и за директни срещи между представителите на туристическия бранш и производители на качествени хранителни продукти. Под мотото  „Трапезица – истории  за българския вкус“ в дните на форума ще бъдат представени майсторството на кулинарни специалисти от региона и уникални храни и вина от различни изби в страната.

Целта  на организаторите е наред с разнообразните възможности на туристическото предлагане, малки и средни предприятия от страната, които със своята дейност съхраняват местните традиции, вкусове, развиват регионалната специфика и поддържат отглеждането в страната на изчезващи култури, да осъществят преки контакти с хотелиери, ресторантьори и потребители.

Богатата конферентна програма, реализирана в партньорство с Министерството на туризма, включва дискусия за представянето на потенциала на традициите и съвременните творчески индустрии за повишаване привлекателността на дестинациите /на 20.04.2023 г. от 16,00 ч. в конферентната зала на хотел „Премиер“/, форум, посветен на културно-историческото наследство и неговото популяризиране и опазване /на 22.04.2023 г. от 11,00 ч. в конферентната зала на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“/ и Национална среща на организациите за управление на туристическите райони и бизнеса по въпросите на качеството на туристическото предлагане /на 21.04.2023 г. от 15,00 ч. в Конферентната зала на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“/. Темата за качеството в туризма ще бъде обект на обсъждане и в рамките на дискусията, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /на 20.04.2023 г. от 14,00 часа/. В рамките на конферентната програма за първи път ще бъдат представени данните от изследването на Обсерваторията за икономика на културата към УНСС за икономическия принос на културните и творческите индустрии, в това число на културния туризъм и културното наследство.

В тазгодишното издание на единствения у нас туристически форум с фокус върху културата и туризма вземат участие посланици, дипломати и туристически представители от Румъния, Република Южна Африка, Република Корея, Република Северна Македония, Индия, Палестина. Колорит към международното представяне добавят гости от местната администрация в йорданския град Карак и туроператори от Гърция.

По традиция в дните на Международното изложение „Културен туризъм“ ще бъдат представени номинациите в десетия Националния конкурс за издания на туристическа тематика „Read&Travel“ 2023 и ще бъдат връчени наградите на победителите в Националния студентски конкурс за разработка на туристическа тематика.


Ключови думи
Културен туризъм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати