Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Икономика

Даниел Панов: Туристическите райони са шанс за тласък на културния туризъм

  15.04.2022 12:19
Даниел Панов: Туристическите райони са шанс за тласък на културния туризъм

Деветте туристически райони в страната дават шанс за развитие на културния туризъм, както и за нови и атрактивни дестинации за българските и чуждестранните посетители. Това дава възможност за комбиниране на маршрути, забележителности, фестивали и събития в големите и малките градове, в селата и природните паркове. С туристическото райониране общините могат да популяризират своето културно-историческо наследство и културни календари.

Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Организацията за управление на Старопланински туристически район по време на работни срещи в рамките на Международното изложение „Културен туризъм“, провеждащо се в Старата столица. В панелите участваха представители на организациите за управление на деветте туристически района в страната, хотелиери, туроператори и турагенти, ресторантьори, както и заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева.

За да бъдат трайно работещи организациите за управление на туристическите райони и да се създават нови дестинации, е нужно финансиране. Издръжката им не бива да бъде отговорност само на общините, а с членския внос средствата ще стигнат само до средата на годината, посочи Даниел Панов. Проф. Мариела Модева коментира, че има възможност за осигуряване на средства при актуализацията на бюджета. Тя също изрази мнение, че е нужно обезпечаване на устойчивото функциониране и на самостоятелността на организациите за управление на туристическите райони.

По идея на Даниел Панов Националното сдружение на общините ще организира обучение за кметове и общински администрации за концепцията на туристическото райониране и функционирането на организациите за управление.

 


Ключови думи
Даниел Панов културен туризъм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати