Неделя, 10 Юли 2022
            
Велико Търново Икономика

Велико Търново отново става столица на културния туризъм

  08.04.2022 16:35
Велико Търново отново става столица на културния туризъм

От 14 до 16 април 2022 г. Велико Търново ще бъде домакин на XVII издание на Международното изложение „Културен туризъм“.

След двугодишно прекъсване поради пандемията, най-авторитетната платформа за обмен на добри практики в областта на културата и туризма събира общини, културни институти, компании, граждански сдружения, дипломатически мисии и представители на институциите.

Международното изложение културен туризъм се провежда по инициатива на Община Велико Търново съвместно с Министерството на туризма. Събитието е включено в Годишната програма за национална туристическа реклама.

За първи път в рамките на форума ще се проведе Национална среща на организациите за управление на туристическите райони и работна среща на посланици на държави-емитиращи  туристи с представители на Министерство на туризма.

На кръгла маса ще бъдат обсъдени последствията от пандемията върху културния туризъм и предизвикателствата вследствие на  новата геополитическа обстановка.

Ще бъде представена нова хотелиерска платформа за онлайн туристически резервации и продажби и проекти за създаване на специализирано издание за събитиен туризъм. Научни и научно-приложни разработки, проекти и иновации ще бъдат дискутирани на съпътстващата Осма международна конференция „Културно-историческо наследство: опазване, представяне, дигитализация“.

В дните на изложението издателства от цялата страна ще представят своите най-нови заглавия в специализираното „Фоайе на книгата с автограф“ – съвместна инициатива на Министерство на културата, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Асоциация „Българска книга“ и Регионална библиотека „П. Р. Славейков“.

В рамките на XVII Международно туристическо изложение „Културен туризъм” 2022 – Велико Търново, предстои деветото издание на Националния конкурс READ & TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), както и Националният студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа темата.

Атрактивни възстановки, работилници, изложби и приключенски игри очакват посетителите в дните на туристическото изложение. В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“  ще има ретро фото ателие,  работилница за великденски писани яйца, а „Работилница Седянка“  ще покаже  ръчна изработка на българските шевици. Ще могат да се видят антични исторически възстановки и средновековни бойни предизвикателства.

Всеки желаещ ще може да се включи в новата приключенска игра „Търновски легенди“, която по нов и занимателен начин представя историята, легендите и тайните на Велико Търново.

Към богатата програма на форума се присъединяват Художествена галерия „Борис Денев“, която ще представи картини на Борис Денев, Ганчо Карабаджаков и др., както и Гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и катедра „Туризъм“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Официалното откриване на XVII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ - Велико Търново ще е в 11,00 ч. на 14 април 2022 г.  


Ключови думи
Културен туризъм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати