Четвъртък, 06 Юли 2023
            
Горна Оряховица Други

Павлина Станчева и Камелия Бочева от СУ „Вичо Грънчаров“ са финалисти в Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee

  05.04.2023 11:39
Павлина Станчева и Камелия Бочева от СУ „Вичо Грънчаров“ са финалисти в Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee

Павлина Станчева от СУ „Вичо Грънчаров“ е финалист в Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee. До финалния етап на състезанието от област Велико Търново достигнаха само седмокласничката от горнооряховското училище, чийто преподавател по английски език е Мария Краева, и Адриана Тодорова от ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново. Двете ще премерят сили с конкуренти от цялата страна на 22 април в София.

СУ „Вичо Грънчаров“ изпраща финалист и на Spelling Bee JUNIOR 2023. До националната надпревара достигна четвъртокласничката Камелия Бочева. Камелия ще представя област Велико Търново заедно с учениците от ОУ „Бачо Киро“ в Старата столица Пламен Нейков и Михаел Пенчев. Финалът на Spelling Bee JUNIOR 2023 е на 23 април в София. Камелия се подготвя под ръководството на Диана Николова.

На 25 март се проведоха регионалните кръгове на Тринадесетото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Тази година над 4200 ученици от цялата страна се трудиха неуморно и научиха правописа на 800 думи на английски език. Училищните шампиони и техните подгласници премериха сили в регионалните състезания, а най-добрите тридесет от тях стигнаха до финалиа, които предстоят.

Шампионите положиха огромни усилия и доказаха, че старанието и състезателният дух винаги водят до отлични резултати. Всички те се състезаваха за Голямата награда – летен лагер, по време на който да учат и се забавляват заедно, докато общуват помежду си на английски език. Летният езиков лагер Spelling Bee ще събере на едно място ученици от цяла България, които споделят не само любовта към английския език, но и мотивацията да учат нови неща и да се развиват. Нека те са пример за всички деца, че когато полагаш усилия, всичко е възможно!

„Състезателният характер повиши мотивацията на учениците да изучават английски език, станаха по-активни в час, възприемат ученето като предизвикателство, а не като задължение.“ – споделя Мина Костадинова, учител по английски език в СУ „Св. Княз Борис I”, с. Старцево. Тази година много от финалистите в състезанието са от малки населени места като Мадан, Радомир, Костинброд, Ботевград, Горна Оряховица, Раднево и Генерал Тошево.

Фондация КОРПлюС стартира дарителска кампания за финансиране на участието на десет финалисти в летния лагер. Необходимата сума, за да се превърне това преживяване в реалност за един участник е 400 лв., а нашата обща цел е да наберем 4000 лева. С вашата незаменима подкрепа ще финансираме участието на най-добрите сред най-добрите ученици в Летен езиков лагер. Подарете им една незабравима седмица в с. Годлево в полите на Пирин планина, изпълнена с игри, спорт, забавления и нови приятелства, посочват организаторите.

Можете да подкрепите кампанията на https://www.platformata.bg/bg/kauzi/2018:spelling-bee/details/campaign.html или с СМС с текст DMS BEE на кратък номер 17 777.

Правописните двубои (на английски „spelling bees“) са американски състезания, в които участниците трябва да изговорят буква по буква думи на английски език. Състезателният елемент е много силен мотиватор за участниците, а емоцията е несравнима. Изучаването на чужд език е едно от най-полезните занимания за ума. По този начин тренираме мозъка по-бързо да мисли, да бъде гъвкав и да учи по-лесно. Системното учене подобрява вниманието и концентрацията, паметта и уменията за решаване на проблеми в различни области. Убедени сме, че нашите шампиони ще продължават да развиват потенциала си и ще бъдат пример за успешни млади хора и личности, казват още организаторите.

Фондация КОРПлюС е създадена през 2012 г. като приемник на Корпус на мира на САЩ в България. Целите й са разнообразяване и подобряване на обучението по английски език, развиване на социални и лидерски умения сред младежта. Основните проекти на фондацията са Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee и Националното състезание по творческо писане на английски език. И двете състезания се провеждат за тринадесета поредна година и в тях годишно участват над 10 000 ученици от цялата страна.


Ключови думи
Spelling bee СУ "Вичо Грънчаров"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати