Сряда, 15 Фев 2023
            
Горна Оряховица Други

С танц на „Макарена” и българско хоро на площада в Горна Оряховица ученици и учители на СУ „Вичо Грънчаров” призоваха към толерантност

  16.11.2022 11:42
С танц на „Макарена” и българско хоро на площада в Горна Оряховица ученици и учители на СУ „Вичо Грънчаров” призоваха към толерантност

Масов танц на ученици и учители на СУ „Вичо Грънчаров” изпълни с цвят и настроение площад „Георги Измирлиев” в Международния ден на толерантността – 16 ноември. Над 100 ученици и учители, облечени в тениски в цветовете на трикольора, танцуваха на „Макарена” с призива „Толерантност всеки ден” и „Толерантност за всички”. Проявата завърши с хоро на няколко реда, в което се включиха и случайни минувачи.

Флашмобът е финална проява от работата на училището по проект „Знания за правата на човека”, който се финансира от Фонд „Активни граждани България” по Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Националната асоциация на ресурсните учители е партньор на  Сдружение „Знание” – Ловеч, което е водеща организация по проекта. Проектът се реализира в продължение на 18 месеца с финансовата подкрепа в рамките на 83 000 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

В рамките на проекта се разработва и тества пилотна програма „Толерантност, антидискриминация и права на човека”, която се реализира от учители, преминали обучение по проекта, в 10 училища в 10 населени места в България. Сред тях е СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица. През последните две учебни години Ваня Христова – пореподавател по информатика и ИТ, Анита Дериджиян – Чалъкова – педагогически съветник и Стела Илиева – ресурсен учител, проведоха обучения на 23 ученици от IX „а” клас по темите „Правата на човека”, „Дискриминация”, „Преодоляване на стереотипи и предразсъдъци”, „Равенство между половете”, „Бедност и социално изключване”, „Медии и интернет” и др. Във финалната проява се включиха много повече ученици, а особено място заеха децата със специални потребности.

Основната цел на проекта „Знания за правата на човека” е да се преодолее тенденцията за нарушаване на човешките права, проявата на нетолерантност и дискриминация, да се спре езика на омразата сред младежи и ученици.


Ключови думи
флашмоб СУ "Вичо Грънчаров"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати