Понеделник, 22 Авг 2022
            
Горна Оряховица Други

Кристина и Ивета от СУ „Вичо Грънчаров” са сред отличените 7 български таланти от Фондация „Шанс за децата и природата на България“

  21.05.2022 13:51
Кристина и Ивета от СУ „Вичо Грънчаров” са сред отличените 7 български таланти от Фондация „Шанс за децата и природата на България“

Кристина Енчева, 4 клас и Ивета Попхристова, 7 клас на СУ „Вичо Грънчаров” - Горна Оряховица са сред седемте талантливите деца и младежи на България, отличени от Фондация „Шанс за децата и природата на България“ тази година. За 12-ти път Фондацията дава стипендии на даровити деца за постиженията им в национални и международни турнири, конкурси, състезания, олимпиади в областта на математиката и информационните технологии, литературата, музикалното, изобразителното и танцово изкуство.

„Успехите на българските деца заслужават специално внимание, защото освен на талант те се дължат и на много труд и усилия, положени през годината. С отпускането на индивидуални награди ние се стремим да поощрим и подпомогнем младите таланти на България. Искаме да ги накараме да се гордеят с постиженията си и да откроим успеха им в дадена област като победа, заслужаваща специално внимание. Целта ни е да стимулираме не само работата върху таланта, но и неговата изява. Затова Проектът „Награди, стипендии и отличия" възнаграждава не само талантливите, а и изявяващите се деца – тези, които, освен че усъвършенстват заложбите си, ги доказват в състезания с други. Талант, работа, изяви, постижения и постоянство са основните ни критерии за оценка“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация „Шанс за децата и природата на България“.

Четвъртокласничката на СУ „Вичо Грънчаров” Кристина Енчева получава индивидуална парична награда за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания в сферата на музикалното изкуство.

„Обичам музиката от малка. Бях на 6 години, когато за първи път участвах в конкурс като солов изпълнител и ме класираха на 1-во и 3-то място. Това ме мотивира. С труд и постоянство се развива всеки талант. Когато съм на сцената, най-вече ми се иска с изпълнението си да докосна сърцата на хората. Публиката ме зарежда и мотивира допълнително. Всеки един успех и всяка една награда ми дават сили и желание да се развивам и вървя напред. Мечтата ми е да пея на големи сцени и искрено се надявам тя да се сбъдне”, казва Кристина.

През учебната 2021/2022 година Кристина е завоювала над 50 призови места в международни и национални конкурси в сферата на музикалното изкуство, като най-значими сред тях са: МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ KARNOLSKY SUMMER CAMP -19-22 август 2021: Първо място - диплома и медал в категория "Рок" във втора възрастова група, Първо място - диплома и медал в категория "Джаз" във втора възрастова група /единствено в категорията/, Специалната награда за конкурса от СТУДИО МЕЛОДИЯ за цялостно представяне- диплома и купа /единствено/; Международен конкурс "Речни ноти" - ГРАН ПРИ – диплома и плакет във втора възрастова група /единствено/ в категория "Индивидуални изпълнители"; ХIX международен конкурс за млади поп изпълнители "Сребърна янтра"- второ онлайн издание м. септември 2021 - първо място с диплома и статуетка в  категория "Световен хит" във възрастова група 9-12 г.; SOFIA GRAND PRIX: grand prix junior – за конкурса диплома  и  купа, първо място  - диплома и медал  категория  "Златни български хитове", първо място  - диплома и медал  категория "Песни от мюзикъли и филми", първо място – диплома и медал категория "Световен хит"; Носител на званието "Абсолютен фаворит" на  конкурс Международна музикална академия  "Нота по нота" – Пазарджик 2021 г.,; Международен софийски фестивал "Кръстопът на музите" м. Ноември 2021 г.: гран при  на фестивала раздел "Соло вокал" /единствено/ - диплома и плакет, първо място-диплома и медал в категория "Песен на роден език", първо място -диплома и медал в категория "Световен хит", първо място - диплома и медал в категория "Джаз" и още много други.

Ивета Попхристова от 7 клас на СУ „Вичо Грънчаров” получава парична награда за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на музикалното изкуство.

„Моята любов и страст е народното пеене. Пея от много малка и се явявам на конкурси. Това ме научи на труд, постоянство и дисциплина. Обичам народната песен, защото тя разказва за минали времена,за трудолюбието, любовта и свободата на хората. Песента ме пренася в един по-хубав свят. Всяка нова песен е предизвикателство пред мен и ме кара да се стремя към съвършенство. За съжаление народната песен не е вече така ценена, но аз искам да покажа,че именно ТЯ ни прави по-добри, по-смирени и обичани. Изпявайки една песен, аз показвам колко красива и велика е България и как хората трябва да се обичаме и подкрепяме”, споделя Ивета

Най-значимите постижения на Ивета за учебната 2021/2022 година са: Международен конкурс Украйна "Моят мечтан свят 2021 г."- I място; Meждународен онлайн конкурс Е-Fest-I място и награда от Елица Toдорова; БНР - 1во място в "Млади фолклорни таланти" /предстои участие в БНР/ и други.


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров" Фондация "Шанс за децата и природата на България"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати