Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Изкуство, литература и история събраха няколко поколения, свързани със СУ „Вичо Грънчаров”

  12.05.2022 20:22
Изкуство, литература и история събраха няколко поколения, свързани със СУ „Вичо Грънчаров”

Няколко поколения възпитаници, учители и директори на днешното СУ „Вичо Грънчаров” се събраха в Художествената галерия за откриването на традиционната изложба в навечерието на празника на училището.

200 години образователна дейност в Горна Оряховица чества СУ „Вичо Грънчаров” като наследник на първото килийно училище в града, основано от отец Зотик през 1822 г. Впечатляващата годишнина даде идея за разчупване на традициите и обичайната годишна изложба на децата от училището се превърна в уникалната експозиция „Заедно с големите”. В нея са представени 149 произведения, като 109 от тях са на ученици на училището, а 40 са творби на бивши възпитаници и преподаватели.

Представяме ви богатство на изразните средства и техники – сух и маслен пастел, цветен и графитен молив, акварел, темпера, масло, дигитална графика и пластики. Интересно е, че зрелите творци са избрали два много различни подхода. Едните се представят със свои младежки произведения, създадени в ателиетата на училище „Вичо Грънчаров” преди години. Другите показват своите сегашни търсения и постижения. Със сигурност това е една уникална изложба и аз съм много благодарна, че избрахте нашата Галерия, за да я покажете, каза уредникът на ХГ „Недялко Каранешев” д-р Деница Александрова.

Бих искала и аз да се наредя някой ден сред Големите – хората, които са оставили отпечатъка си в историята на училището. Но засега се опитвам да ви помогна да мечтаете и да творите, каза идейният автор на изложбата и преподавател по изобразително изкуство Валентина Маринова.

Впечатлен съм от всичко, което видях във вашето училище в последните дни. Следвайте мечтите си и отстоявайте себе си, пожела зам. кметът Григор Минков.

Преди да поканят многобройните си гости към досега с изобразителното изкуство, домакините направиха и малък литературно-музикален преглед на талантите. Поводът бе използван за връчване на наградите от конкурса за детско литературно и художествено творчество „С искра любородна”. Конкурсът е разделен в две направления – литература и изобразително изкуство и в три възрастови групи.

Наградите отнесоха деца от училището-организатор СУ „Вичо Грънчаров”, ОУ „Св. Климент Охридски” – Павликени, ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” – Горна Оряховица, ОУ „Св. Климент Охридски” – Драганово, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Раданово, СУ „Цанко Церковски” – Полски Тръмбеш.

Двама от победителите в Трета възрастова група за литература прочетоха творбите си. Габриел Савов спечели първото място със стихотворение, а Християна Христова е втора с есе. И двамата са възпитаници на СУ „Вичо Грънчаров”. Откъсът от есето на Християна, което е посветено на българския фолклор, беше преход към музикалната част на вечерта, в която се включиха възпитаници на музикалната паралелка на училището с изпълнения на гайда, кавал и гъдулка. След това имаше и изпълнения на пиано, както и на млади певчески дарования.

През цялата вечер обаче най-ценното беше общуването между поколенията. Заедно бяха четиримата последни директори на училището – Неда Дончева, Милчо Савов, Николинка Попйорданова и Нели Атанасова. Срещнаха се бивши ученици – сега родители или пък просто незабравящи годините в училището, което горнооряховчани знаят като Базовото, Второ и „Вичо Грънчаров”.

Празникът на СУ „Вичо Грънчаров” продължава на 12 май (петък) от 10 часа с концерт в ВЧ „Напредък 1869”.


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров" юбилей годишна изложба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати