Неделя, 18 Юни 2023
            
Горна Оряховица Други

В час за кариерно ориентиране проф. Евгени Дюкенджиев представи специалността „Ортопедичен техник” в СУ „Вичо Грънчаров”

  19.03.2023 08:29
В час за кариерно ориентиране проф. Евгени Дюкенджиев представи специалността „Ортопедичен техник” в СУ „Вичо Грънчаров”

12-класници на СУ „Вичо Грънчаров” се срещнаха с проф. Евгени Дюкенджиев, за да научат повече за една търсена, но все още рядка професия в България – ортопедичен техник. Професорът, голяма част от кариерата на който е минала в Рига, е основател на Латвийската асоциация на биониците, протезистите и ортезистите. След завръщането си в България, той е сред инициаторите за създавана на асоциация и в родината и посвещава усилията си на създаване на български кадри. Първият му опит, не особено успешен, беше да се организира обучение за средно образование в ПТГ „Васил Левски” в Горна Оряховица. Преди три години той получи предложение да направи програма за обучение на бакалаври със специалност „Ортопедичен техник” в Медицинския колеж към Тракийския университет в Стара Загора. Сред първите му студент в новия курс е дъщеря му Анна, която също участва в представянето на специалността в СУ „Вичо Грънчаров”.

Проф. Дюкенджиев има лаборатория за атипично протезиране в Горна Оряховица и работи много успешно за подкрепа на малки пациенти с детска церебрална парализа. „Аз самият имам нужда от помощ в работата си. А и искам да създам общност от колеги. Имам доста ученици, които вече работят, но са предимно в Южна България. Бих искал и в нашия край да се обучат кадри”, обяснява проф. Дюкенджиев желанието си да се срещне с бъдещите абитуриенти.

Срещата първо в СУ „Вичо Грънчаров” обаче има и съвсем емоционален подтик. Тук е била учителка майката на професора, а дъщеря му е завършила тук основното си образование. Но може би най-важната причина е съвместната работа с преподавателя Даниела Кенарева и десетокласничката Преслава Георгиева, в следствие на която момичето спечели първа награда в национален STEM конкурс. Проектът на Преслава за изработването на ортопедични стелки бе отличен в жестока конкуренция на десетки други проекти на ученици от цялата страна.

„Преслава е пример, който, надявам се, ще зарази и други деца и ще ги накара да се замислят колко перспективна е тази професия. В България има голям глад за такива кадри, а тепърва се правят опити за тяхното обучение. Медицинският колеж към Тракийския университет предлага чудесни условия за получаване на висше образование, което ще гарантира успешна кариера”, обяснява проф. Евгени Дюкенджиев.

В своята среща с учениците той представи работата на бионици, протезисти и ортезисти, предлагайки им един нестандартен поглед към професията. Младежите видяха презентация на протезиране на животни – кучета, козички, костенурки, делфини, птици. „Опитах се да привлека вниманието на младите хора, но всъщност това се прави отдавна по света и за съжаление все още е непознато в България. Може би те ще са хората, които ще са пионерите в тази дейност”, казва проф. Дюкенджиев. Накратко той представи и най-популярните намеси чрез протезиране и ортезиране в човешкия живот. С някои сме толкова свикнали, че дори не си даваме сметка какъв щеше да бъде животът ни без науката и създаденото от нея.

„Науката има необятно бъдеще, но трябват хора, които да се обучават и да практикуват. Тракийският университет предлага много добри условия за това”, казва професорът. Таксите за първо бакалавърско образование са ниски, а добрите студенти получават стипендии, които ги покриват изцяло. Има обновено общежитие, добър студентски стол, а Стара Загора предоставя и достатъчно възможности за забавления на младите хора. Това е образование, което няма да натежи на семейния бюджет, дори и за хора в затруднение. В същото време ще даде старт за една добра кариера или пък добър бизнес в бъдеще, смята Дюкенджиев.

Освен че се възползва от възможността да рекламира своята наука, проф. Дюкенджиев даде и няколко практични съвети на бъдещите кандидат-студенти. „Опитайте се да си представите какво искате да правите с живота си и коя специалност най-много ви пасва. След това проучете добре висшите училища и анализирайте какво ви се предлага. Ако трябва, вървете на място и се уверете, че рекламата отговаря на истината. Говорете със студенти или вече завършили съответния ВУЗ. И нека да не ви води само желанието да бъдете далече от семейството и бързо да станете самостоятелни – изберете това, към което ви влече сърцето, но и в което бихте били силни и ще има перспектива за развитие”, посъветва професорът младите хора.


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров" проф. Евгени Дюкенджиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати