Понеделник, 10 Юли 2023
            
Велико Търново Култура

Операта „Дон Жуан“ е новото творческо предизвикателство за екипа на великотърновския театър

  05.04.2023 09:21
Операта „Дон Жуан“ е новото творческо предизвикателство за екипа на великотърновския театър

Операта „Дон Жуан“, призната за едно от върховите постижения в творчеството на гениалния Моцарт, е новото творческо предизвикателство за екипа на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Репетициите на състава с гост-режисьора Петко Бонев и диригент-постановчика Георги Патриков започнаха през март. Премиерата на спектакъла е на 23 май от 19 часа в голяма зала на великотърновския театър.

Игривата психологическа драма "Наказаният  развратник или Дон Жуан" от Волфганг Амадеус Моцарт е създадена по либретото на Лоренцо да Понте. Спектакълът се нарежда сред върховете на оперната класика, обяснява Петко Бонев, с когото МДТ поддържа дългогодишно творческо партньорство. Той е познат сред ценителите на изкуството в старата столица с операта „Травиата“ на Верди, оперетите „Графиня Марица“, „Царицата на чардаша“, „Баядерка“ на Калман и др., които той е поставял на сцената на великотърновския театър.

„Основата в нашата режисьорска, диригентска, сценографска и певческо-актьорска  концепция е да сме верни на авторите - великите Моцарт и да Понте, и честно, искрено и професионално да претворим историята в нейната епоха. Млади таланти, подкрепени от постановъчен екип с доказани успехи, техническа група, хор, балет и оркестър на изключително високо професионално ниво, жадно и удовлетворено навлизат в дебрите на мегаоперата «Дон Жуан» - репертоарна гордост на всеки национален и световен музикален театър», споделя гост-режисьорът.

Над сценичния дизайн и костюмите работи Ася Стоименова, а с 3D мапинга се е заела Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова.

Изпълнителите на солистичните партии в спектакъла бяха избрани на кастинг, на който се явиха 45 солисти от цяла България, съседна Гърция и Сърбия. Артистите се конкурираха за осем от ролите, сред които на  Дон Жуан, Донна Анна, Донна Елвира, Командорът, Лепорелло, Дон Оттавио, Церлина и Мазетто.

С „Дон Жуан“ великотърновският театър ще участва в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, както и в осмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”. На 15 юни от 19 часа операта ще бъде представена и в зала 1 на Националния дворец на културата в София.


Ключови думи
Дон Жуан МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати