Вторник, 30 Май 2023
            
Велико Търново Култура

11 училища се включват в проекта „Театрално междучасие“ на великотърновския театър

  28.02.2023 14:15
11 училища се включват в проекта „Театрално междучасие“ на великотърновския театър

Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ дава старт на проекта „Театрално междучасие“, а неговата основна цел е да предостави възможност на все повече деца и младежи да се докоснат до магията на театралното изкуство. Инициативата е част от дългосрочната програма на великотърновския театър за популяризиране на театралното и музикално изкуство сред подрастващите, за възпитаване на художествен критерий и вкус, на човешки ценности сред най-важната част от нашето общество, а именно децата ни.

Проектът е насочен към училищата във Велико Търново, а в него избраха да се включат 11 учебни заведения. Сред тях са основите училища „Бачо Киро“, „Димитър Благоев“, „П. Р. Славейков“ и „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Емилиян Станев“ и СУ „Вела Благоева“. Театърът ще си партнира още с ПМГ „Васил Друмев“, ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Американски колеж „Аркус“, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов” и Старопрестолната гимназия по икономика.

Дейностите стартират в празничния месец март и са посветени на Международния ден на театъра, който се отбелязва на 27 март. В дните от 1 до 15 март артисти от МДТ ще посетят училищата партньори и ще проведат общо 14 срещи с ученици.

В рамките на проекта всеки месец актьор заедно със солист, хорист или музикант ще посещават учебното заведение, за да се срещнат с ученици по избрани теми и да представят месечната програма на театъра. Учебните заведения ще получават преференциални цени за групови посещения на постановки от афиша на МДТ. Училищата партньори ще бъдат обозначени със специален стикер на входната врата. Върху него има QR код, който при сканиране води към официалната фейсбук страница с най-актуална информация за всички спектакли.

„Срещите на нашите артисти с ученици от различни училища във Велико Търново започнаха още през 2021 г. Те са част от инициативите, насочени към привличане на детската и младежка публика“, обясни директорът на МДТ Васил Вълчев. Той припомни, че през миналата година великотърновският театър получи националната награда „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Отличието бе присъдено от Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт в категорията „Държавен културен институт“ за активна дейност с младежки и общински структури и училищата в града.

Сн. Архив МДТ


Ключови думи
Театрално междучасие МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати