Вторник, 11 Апр 2023
            
Велико Търново Култура

Юбилейната година на великотърновския театър е най-успешна по финансови показатели

  10.01.2023 11:42
Юбилейната година на великотърновския театър е най-успешна по финансови показатели

С 40% са увеличени заплатите на работещите във великотърновския театър през 2022 г. Увеличението на възнагражденията на художествено-творческия и техническия състав е реализирано на два пъти с 24% и с 16%, обясни директорът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ Васил Вълчев. Освен това в края на годината на всички ангажирани в театъра е изплатено допълнително материално стимулиране в размер на една до две заплати, като сумата варира според отговорностите и ангажираността на артистите и служителите, допълни той.

През 2022 г. екипът на МДТ отбеляза три знакови годишнини - 125 г. от рождението на Кисимов, 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър. Юбилейната година се оказа изключително успешна за театъра във финансово отношение. Приходите от спектакли са нараснали двойно в сравнение с 2019 г., която е най-силна за МДТ преди пандемията. На 466 000 лв. възлизат приходите от спектаклова дейност през 2022 г., докато през 2019-а те са 230 000 лв. Великотърновският театър приключи финансовата година без неразплатени задължения и шестцифрен положителен преходен остатък, сподели още директорът. 126 са изиграните представления, които са аплодирани от около 30 000 зрители. Средната цена на билета е 17,50 лв.

На сцени в 50 български града е гостувал през 2022 г. екипът на великотърновския театър, включително и във всички големи културни центрове, като София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас. В някои градове артистите от МДТ са играли по няколко пъти. В Стара Загора например те са представяли свои спектакли 17 пъти, а на софийска сцена са гостували пет пъти все с различни спектакли – «На изток от рая», «Графиня Марица», «Хъшове», «Амадеус» и «Вражалец». Четири са новите завоювани сцени през годината – в Свети Влас, Кюстендил, Перник и Павел баня.


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати