Вторник, 25 Апр 2023
            
Велико Търново Култура

45 солисти от три държави се явиха на кастинг за операта „Дон Жуан“ във великотърновския театър

  23.01.2023 16:05
45 солисти от три държави се явиха на кастинг за операта „Дон Жуан“ във великотърновския театър

45 солисти от три държави се явиха на кастинг за солистичните роли в операта „Дон Жуан“ на Моцарт във великотърновския театър. Прослушването се проведе през почивните дни, като за него пристигнаха изпълнители от цяла България, съседна Гърция и Сърбия. Пред комисия в състав режисьорът Петко Бонев, диригент-постановчикът Георги Патриков и директорът на МДТ „Константин Кисимов“ Васил Вълчев те трябваше да изпълнят по една или две арии от операта. Артистите се конкурираха за осем ролите, сред които на Дон Жуан, Донна Анна, Донна Елвира, Командорът, Дон Оттавио и др.

Операта „Дон Жуан“, призната за едно от върховите постижения в творчеството на гениалния Моцарт, е новото предизвикателство за екипа на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. За режисьор на спектакъла е поканен Петко Бонев, с когото МДТ поддържа дългогодишно творческо партньорство. Той е познат сред ценителите на изкуството в старата столица с операта „Травиата“ на Верди, оперетите „Графиня Марица“, „Царицата на чардаша“, „Баядерка“ на Калман и др., които той е поставял на сцената на великотърновския театър.

Диригент-постановчик на „Дон Жуан“ е маестро Георги Патриков. Над сценичния дизайн и костюмите ще работи Ася Стоименова, а с 3D мапинга ще се заеме Лора Руневска – elektrick me. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова. 

Репетициите на новото оперно заглавие започват през март, а премиерата на спектакъла ще е през май. С „Дон Жуан“ великотърновският театър ще се представи в Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, както и в осмото издание на Летния оперен сезон „Сцена на вековете”.

Пиесата на Йонка Илиева „Птица в клетка“ е другото ново заглавие в репертоара на МДТ. Над него за първи път с актьорите от драматичния състав на театъра ще работи режисьорът Николай Кенаров, а сценографията и костюмите ще подготви Габриела Кърджилова./ сн. www.pixabay.com


Ключови думи
МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати