Неделя, 18 Юни 2023
            
Горна Оряховица Култура

Деница и Магдалена Александрови са сред големите победители в Международния екслибрис конкурс „Пинокио” в Италия

  19.03.2023 12:07
Деница и Магдалена Александрови са сред големите победители в Международния екслибрис конкурс „Пинокио” в Италия

Уредникът на Художествената галерия в Горна Оряховица д-р Деница Александрова и дъщеря й Магдалена са сред победителите в тазгодишното издание на Международния конкурс, организиран от Италианската асоциация за екслибрис. Второкласничката на ОУ „Иван Вазов” печели първо място в категория за млади автори извън Италия, а майка й е с трета награда за възрастни творци извън Апенините. Двете ще получат наградите си на церемония във Варезе в началото на май.

Всяка година Италианската асоциация за екслибрис организира конкурси с широко международно участие, посветени на различни теми и позицинирани в различни градове. Деница Александрова вече е участвала и печелила награда от такова художествено състезание, посветено на Данте и неговата „Божествена комедия“, но организирано в друг италиански град. Миналата година част от участвалите в конкурса „Божествена комедия“ гостуваха и в Горнооряховската галерия.

Конкурсът във Варезе, градче близо до Милано, тази година е посветен на любимата детска книга на Карло Колоди „Пинокио”. Участват автори от цял свят, работещи малка графика и екслибрис. Темата на конкурса е обявена миналата пролет и за няколко месеца творците трябваше да оформят своята идея чрез техниките на графичното изкуство. 8-годишната Магдалена е избрала сцена с Пинокио и Малвина, изпълнена с  класическата техника със суха игла. Деница Александорва работи със смесена техника по сцената след свалянето на Пинокио от бесилото. По регламент италианските творци и чуждите автори се състезават отделно както при възрастните, така и при децата. Победителите бяха обявени в началото на март, а церемонията по награждаването ще бъде по време на международна среща на творящите екслибрис, организирана във Варезе от 5 до 7 май. Самото награждаване е на 6 май в Grande Hotel Palace.

Междувременно Деница Александрова получи и още едно признание от участието си в конкурса за екслибрис с теми от живота на Емир Костурица, организиран от Екслибрис асоциацията на Войводина. Домакин на конкурса беше град Нови Сад в Сърбия.

На 25 април уредникът на Горнооряховската галерия ще гостува с изложба „Екслибриси” в поредицата от творчески събития „Фоайе на книгата с автограф“, организирани от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново. Екслибрисите, които Деница Александрова ще покаже в тази изложба, са вдъхновени от лириката на друг горнооряховски автор – Йорданка Кушева, която ще чете от своите творби при представянето на експозицията. Откриването е в 17 часа на 25 април в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.


Ключови думи
Деница Александрова Екслибрис
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати