Неделя, 09 Апр 2023
            
Горна Оряховица Култура

Рембранд, Пинокио и творци от цяла България гостуват в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ през 2023 година

  08.01.2023 12:04
Рембранд, Пинокио и творци от цяла България гостуват в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ през 2023 година

Амбициозна програма, която ще позволи на горнооряховчани да станат част от световния обмен на изкуство, е подготвила за 2023 г. уредничката на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ д-р Деница Александрова.

Всъщност календарът на Галерията за току що започналата година е запълнен още през лятото на миналата година, която също беше много динамична и изпълнена с интересни срещи. 30 големи събития са били организирани в Галерията през 2022 г. Отделно са виртуалните „Срещи в сряда“, като поредицата е представила 35 автори от цялата страна. Едно от най-големите постижения за галериста са редовните посещения на ученици от горнооряховски училища, както и утвърдилото се ателие „Екслибрис“, в което д-р Деница Александрова работи с дузина деца и младежи и те вече печелят награди от национални конкурси.

Програмата за 2023 г. включва превърналите се вече в емблема на Галерията традиционни изложби, в които участват не само автори от региона, но и от цялата страна. Това са „Зимен салон“, „Любов и вино“ в навечерието на 14 февруари, „Жената като вдъхновение“ за 8 март, представянето на „ГоАрт“ през октомври“. Към традиционните изложби вече се присъединява и експозицията на пленер „Живописатира“.

Сериозно присъствие ще имат малките горнооряховски художници с наложилите се вече училищни изложби. Първи в началото на април ще се представят учениците от ОУ „Иван Вазов“. След тях са художниците на СУ „Георги Измирлиев“, а в началото на май е изложбата на СУ „Вичо Грънчаров“. През април своите творби ще покажат в изложба и участниците в ателие „Екслибрис“.

През годината са планирани и много самостоятелни изложби, включително на автори, които са малко познати на горнооряховчани. Галерията ще представи творци от цялата страна и ще даде възможност на местните почитатели на изкуството да се докоснат до световни постижения.

Още първата изложба за годината, която се открива на 10 януари, представя световно име във фотографията. Марко Беничи е сред утвърдените автори в Италия и работата му за „Вог“ е само детайл в доста широкото му творческо амплоа. Кой е Беничи и какво е интересното в неговата работа ще разберат гостите на откриването на изложбата чрез критиката на Джузепе Карли, преведена от д-р Александрова. Показаното в изложбата „Конфиденциално“ условно може да се определи като актова фотография, заради участието на голи тела, но е много повече от това.

За Беничи това ще е втората изложба в България. „Конфиденциално“ идва в Горна Оряховица след представяне в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. Уредникът на галерията Иван Стоянов и д-р Деница Александрова работят по интересни съвместни проекти, един от който е изложбата на Беничи.

Втората международна изложба в Горна Оряховица също е с италианска връзка. През септември в галерия „Недялко Каранешев“ гостува международна графична изложба „Пинокио“. Изложбата ще представи творби от конкурса, организиран от Асоциацията на италианския за екслибрис и община Бодио Ломнаго, близо до Милано, в който участват световни имена в графиката. Горна Оряховица вече е била спирка на пътуващите изложби, тръгващи от Бодио Ломнаго. Миналата година гостуваха графики от конкурса за Данте, посветен на 700 години от смъртта на поета. Тази година темата е Пинокио и отново ще участват автори от цял свят. Част от произведенията ще дойдат в Горна Оряховица през есента.

Също през септември се очаква изложба от репродукции на Рембранд. Изложбата ще представи великия фламандец като график и вероятно ще бъде в Горна Оряховица в началото на септември.

Интересна колаборация на автори от Варна и от страната ще бъде представена през юни. Изложбата е кураторски проект на художника Росен Станоев от Варна и включва живопис, пластика, графика на различни творци с национална значимост.

През август Галерията ще покаже фотоизложбата „От България до Германия“ на Петя Петрова, която е родом от Горна Оряховица и вече е позната на съгражданите си със своите картини.

Още няколко автори, родени в Горнооряховско, но вече с национална значимост ще бъдат представени в Галерията. Като Николина Джановска, която е родом от Горна Оряховица, но живее във Велико Търново и преподава графика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Нейните графики ще бъдат показани в началото на ноември. Десислава Вълева е едно ново име, макар и вече да е показвала работите си в съвместни изложби. Този път ще се представи самостоятелно през юли. Интересното при нея е, че е музикант по образование, но преподава изобразително изкуство.

Силната дамска линия тази година включва и самостоятелна изложба на Деница Александрова. Уредникът на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ за първи път прави самостоятелна изложба в своята галерия. Това ще стане в края на ноември, а веднага след това идва време за Зимния салон, с който по традиция приключва годината.

Графикът с изложби е пълен, но Галерията е готова да сътрудничи на проекти, които не са свързани с експозиционна площ. Литературни срещи, музикални изяви, награждавания са добре дошли и през тази година. Първото събитие от тази поредица ще е награждаването на победителите от конкурса в памет на 150-та годишнина от смъртта на Левски. Продължава и рубриката „Срещи в сряда“, в първото й издание за тази година беше представено Сдружението на горнооряховските художници ГоАрт.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Художествена галерия "Недялко Каранешев" Деница Александрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати