Четвъртък, 03 Юни 2021
            
Горна Оряховица Култура

Галерията в Горна Оряховица представя жената като вдъхновение

  04.03.2021 11:39
Галерията в Горна Оряховица представя жената като вдъхновение

Художествената галерия „Недялко Каранешев“ представя жената като вдъхновение в изложба, посветена на 8 март. Изложбата отвори врати днес, като, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки, нямаше официално откриване. За сметка на това обаче Галерията приема гости през целия ден, което дава възможност за по-лична среща с участващите автори и тяхното творчество.
Общо 54 творци от цялата страна се включиха в изложбата – от Варна, Бургас, Плевен, Ямбол, София, Казанлък, Елена, и, разбира се, Горна Оряховица, Долна Оряховица, Велико Търново. 164 са представените произведения – живопис, графика, дървопластика, малка пластика, фотография, фотоколаж...
Оказа се, че предвид изпитанието, през което минава светът, този формат за среща с публиката е най-подходящ. Разбрахме го още при първата изложба, организирана по този начн – „Любов и вино“, посветена на 14 февруари. И към нея, и към „Жената – извор на вдъхновение“ интересът е огромен както от страна на авторите, така и от страна на публиката. Смятам, че интересът се породи и покрай поредицата „Срещи в сряда“, която поддържаме във Фейсбук страницата на Галерията и в която разказваме за автори от цялата страна. Очевидно ние, творците, не сме се отказали и все така имаме нужда да се представяме, а публиката има нужда да ни види, коментира уредникът на Галерията д-р Деница Иванова-Александрова, която също представя част от творчеството си. Без съмнение у всички ни има някакво емоционално стягане, редукцията на събития е неизбежна. Затова всички заедно търсим варианти, допълни още д-р Иванова-Александрова.
Заявки за участие са пристигали буквално до последния възможен момент. В изложбата се включват както добре познати имена, така и съвсем нови за публиката в Горна Оряховица. Сред излагащите за първи път са например Иван Ботев от Горна Оряховица, Диана Брешкова от Елена, Ани Петрова от София... Ралица Добринова, която доскоро имала галерия във Велико Търново, но заради пандемията е принудена да я затвори, също допуска публиката в света си. Прави го и Дочка Михова – Силания със специфичните си картини, за които казват, че са заредени с целебна енергия.
Произведения на сестрите Снежана и Иванка Николови, Мариета Кулова, Пепа Хаджитодорова, Мариана Гайдарова, Дочка Златева, Даниела Тодорова, Стефка Ралевска са сред показваните в Галерията. Лора Янева от Бургас, Кольо Костов – един от уредниците на Галерията в Ямбол, София Иванова, и още, и още... Георги Милев, който за началото на април подготвя самостоятелна изложба, се включва с 3D компютърна графика.
Специален кът е оформен за образци на приложното изкуство. Така се прави препратка към 1 март – Ден на любителското творчество. Място в него намират Кремена Димитрова и Маргарита Бонева с техните совалкови дантели, дървопластики на Иван Ботев и Любомир Момчев...
Погледа си към жената като извор на вдъхновение показват и две дами от Русия – Татяна Пачгина и Олга Въткова, които от години живеят в България.
Изложбата „Жената – извор на вдъхновение“ ще остане в Художествената галерия „Недялко Каранешев“ до 22 март.


Ключови думи
Художествена Галерия "Недялко Каранешев" д-р Деница Иванова-Александрова Жената - извор на вдъхновение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати