Събота, 01 Oct 2022
            
Култура

Галерията в Горна Оряховица провежда курс по екслибрис за ученици

  25.02.2020 13:33
Галерията в Горна Оряховица провежда курс по екслибрис за ученици

Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица сформира курс по екслибрис. Курсът се води от уредника на Галерията д-р Деница Иванова-Александрова, а в него вече се включиха десетина деца. Към тях обаче може да се присъедини всеки ученик от Горна Оряховица на възраст до 18 г., който проявява интерес към този жанр в графичното изкуство. Курсът е без такса и ще продължи до края на април.
Екслибрисът (Ex Libris/ EXL) обединява както приложни, така и изящни принципи. Той възниква като гравиран или печатен знак, идентифициращ принадлежността на дадена книга на конкретен собственик. Наименованието екслибрис произлиза от латинския израз „еx libris“, което в буквален превод означава „из книгите на…“, със смисъл „от библиотеката на…“. Може да се възприема като своеобразен „етикет“,  даващ информация за името и интересите на личността, на която е посветен. В миналото се употребява именно с тази цел – залепва се на вътрешната страна на корицата на книга, с което оправдава своя приложен характер. В нашето съвремие обаче, екслибрисната форма придобива самостоятелна роля чрез т. н. колекционерски екслибрис, който не служи за обозначаване чия собственост е книгата, а участва в изложби и се отпечатва в графични албуми, попълва колекциите на ценители на изкуството.
В технологичното си изпълнение екслибрисът се възползва от цялото многообразие на графичните техники (висок, дълбок, повърхнен печат). Той се характеризира с малки размери, причислявайки се като един от най-популярните жанрове на малкоформатната съвременна графика.
Курсът в Галерията в Горна Оряховица ще запознае включилите се ученици теоретично с основите на графиката и графичните техники и с понятието и произведенията на жанра ЕX LIBRIS. После момчетата и момичетата ще реализират на практика проект чрез изпълнение в материал (използване на определена графична техника). Създадените произведения ще участват в утвърден международен графичен конкурс за ЕX LIBRIS.
Всъщност ученици от Горна Оряховица вече са участвали в този конкурс. През миналата година д-р Иванова-Александрова работи с ученици от ПГЛПИ „Атанас Буров“, които получиха сертификат от организаторите на конкурса.
Всеки ученик, който иска да се включи в курса, заявява желанието си с декларация по образец. С нея той показва, че е запознат с правилата на курса. За допълнителна информация тел. 0879104271 – д-р Деница Иванова-Александрова.

 


Ключови думи
екслибрис
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати