Сряда, 07 Юни 2023
            
Избори 2 април 2023 г.

Във Велико Търново „БСП за България” откри кампанията си с отчет за свършеното и с конкретни ангажименти

  08.03.2023 23:01
Във Велико Търново „БСП за България” откри кампанията си с отчет за свършеното и с конкретни ангажименти

С ясен и точен отчет за свършеното, но и с конкретни ангажименти занапред, „БСП за България” откри предизборната си кампания във Великотърновския избирателен район. Тази вечер в Старата столица бе представена листата на коалицията, а за да я подкрепи, на място бе председателят на БСП Корнелия Нинова.

Именно тя акцентира, че основният принцип, който обединява партньорите в коалицията, е стремежът към изграждането на по-справедливо и социално общество.

В контекста на казаното пък областният председател Мариана Бояджиева припомни историята на днешния празник – борбата на жените за по-добри условия на труд и за равно заплащане, за равнопоставеност в обществения живот и политиката.

Има с какво да застанем пред българския народ в тази кампания. Има какво да кажем, че свършихме за него. Нека ни оценяват не по думи, а по свършена работа. Докато бяхме в управлението, се погрижихме за децата и младите семейства – вече имаме безплатни детски градини и ясли, имаме безплатни учебници до XII клас, увеличено майчинство, увеличени детски надбавки, а младите хора вече имат необлагаем минимум – 600 лв., ако имат едно дете, при две деца – 1200 лв. Погрижихме се за работещите, най-вече за работещите бедни, които са над половин милион в България. Благодарение на усилията на БСП, минималната работна заплата ще бъде 50% от средната. Увеличихме ваучерите от 80 на 200 лв., погрижихме се за възрастните, спасихме хиляди домакинства, като замразихме цената на тока през миналата година, подкрепихме икономиката, изведохме България на първо място по индустриално производство в Европа. Грижихме се за хората, стабилизирахме икономиката и върнахме държавата там, където й е мястото, върнахме ролята на държавата в едни месеци, в които неолибералният модел така се беше развихрил, че без държавна подкрепа и помощ не само икономиката щеше да фалира, но и много семейства нямаше да преживеят зимата, обобщи Корнелия Нинова.

Най-тежкият проблем днес е инфлацията, а това, което направихме, вече е изядено от нея. Ангажираме се да продължим с безплатни лекарства за деца, да бъде подкрепена икономиката отново за цените на енергоносителите, да възстановим българското земеделие. Но най-важната и спешна мярка, която трябва да приложим, е да наложим таван на цените на храните от малката потребителска кошница. Това ще бъде първият ни ангажимент в Парламента, заяви Нинова. Теоретичните неолиберални клишета как пазарът трябва да регулира нещата в момента не работят. В момента има нужда от здравата ръка на държавата, категорична бе Корнелия Нинова.

Опазването на мира и предпазването на България от въвличането във война е друг акцент в предизборната кампания на „БСП за България”.

Позицията ни е прекратяване на военните действия и постигане на траен мир чрез дипломатически действия, заяви Нинова.

Няма да забравим и своята битка за развитие на ядрената енергетика, допълни тя.

Не подмина и темата със запазването на българското семейство и забраната за преподаването на т. нар. джендър идеология в българските училища. 

Ние не сме против различните, уважаваме правото им на избор, но след като навършат пълнолетие. Не искаме да се влиза в българските училища и да се обучават българските деца, че има нещо различно от момче и момиче, че могат сами да си избират пола, различен от биологичния, с който са родени, или да бъдат подлагани на терапия за смяна на пола, преди да навършат пълнолетие, без знанието на родителите. Семейството, децата, християнските ценности са устоите на нашето общество, каза лидерът на БСП.

Ние, българските социалисти, смятаме че сега не бива да се приема еврото. Защото трябва да има дефицит под 3%. Това означава рязане на разходи. Жестоко рязане на разходи. Смятаме точно обратно – че в тази криза трябва да се помага на семействата. Трябва да имаме инфлация 6%, а нашата е 15%. Няма как да влезем в тези параметри. А и страховете на хората – в тази тежка криза, с тези ниски доходи още едно увеличение на цените е абсолютен пагубен удар по българското семейство и българската икономика. Не сме готови. Затова казваме да, ще приемем еврото, но когато българската икономика и българските домакинства са готови. Всички тези въпроси обаче предстои да реши един редовен Парламент и едно редовно правителство. Затова нашите усилия трябва да са за съставяне на такова правителство. Често ни питате с кого. Веднага след нощта на изборите ще започнем вътрешнопартийно допитване. Всеки от вас ще каже с кого да сключим коалиция, да влизаме ли в правителство или не, анонсира Корнелия Нинова.

С аплодисменти и червена роза за дамите сред тях, връчена им от председателя на общинската организация на БСП във Велико Търново Михаил Михалев, бяха посрещнати кандидатите на „БСП за България”. На 14-та позиция в листата е 25-годишната Милка Ангелова – учител в училището във Върбовка. Под №13 е Мариян Марков, който от 1995 г. работи като медицински фелдшер в Спешна помощ в Горна Оряховица. Преди него е Мирослава Ганчева – главна медицинска сестра в Комплексния онкологичен център във Велико Търново.

Председателят на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов е на 11-та позиция в листата. Десети е общинският съветник в Лясковец Георги Димитров. Счетоводителят Йорданка Цанева-Бянова от Стражица е девета в подредбата, осми е политологът и магистър по библиотечни дейности Петко Прокопов, седми е Георги Филипов – главен експерт по здравеопазване и социални дейности към Община Павликени и директор на център за подкрепа на личностното развитие.

Шестото място в листата е поверено на юриста Габриела Шилкова – зам.-председател на ОбС на БСП в Горна Оряховица, позиция по-напред е Жулиета Войнова – председател на младежкото обединение на БСП във Велико Търново, четвърта е д-р Анелия Димитрова – председател на ОбС на БСП в Свищов и от 2015 г. зам.-кмет на тамошната община.

Шампионката по шах Цвета Галунова е на трета позиция в листата, тя е представител на гражданската квота. Втора е психологът Валентина Димова от Полски Тръмбеш.

Водач на листата на „БСП за България” във Великотърновския избирателен район е Кристиан Вигенин.

Вигенин е зам.-председател на социалистите, през 2005 г. е избран за народен представител, а през 2007 г. – за евродепутат. В Европарламента Вигенин представлява българските социалисти до 2013 г. Министър на външните работи в кабинета „Орешарски”. По-късно е  избиран няколко пъти за народен представител и за зам.-председател на НС.

Корнелия Нинова спомена, че повишаването на доходите на българите е на първо място за нас. И в България все още има значителна разлика в доходите между мъжете и жените за една и съща работа. Това трябва да бъде променено. Гарантирам, че ще водим тази политика и в Парламента, и в управлението, докато не постигнем пълно равенство. БСП поставя на много важно място в политиката си преодоляването на дисбалансите, които се получиха през последните години – между хората, между бизнеса, в развитието на различните региони… Политиката на БСП е да дава равен шанс на хората да се развиват и да се изкачват в социалната стълбица. Фокус са ни децата. Всяко дете трябва да има равен шанс за качествено образоване и качествено здравеопазване, равен шанс в живота, така че от неговите усилия, а не от финансовите възможности на родителите, да зависи къде ще бъде в живота. Можем да направим така, че хората да дишат чист въздух. Да направим така, че област Велико Търново да има качествена инфраструктура, която да бъде основа за нови инвестиции, за нови работни места. Това трябва да бъде направено с ясен ангажимент на държавата и на народните представители. Трябва да гарантираме подкрепа от държавата за местната власт, която може да реши част от проблемите, свързани с пътищата между селата например, достъпа до здравеопазване, образование, социалните услуги. Това може да стане само ако държавата се ангажира. Но докато нямаме сериозна подкрепа от държавата за местната власт, няма да можем да решим такива проблеми. Затова отиваме на изборите като екип, начерта част от приоритетите си Кристиан Вигенин.

По думите му всеки от кандидатите на БСП в IV МИР е в листата заради кауза.

Уверявам ви, че работата ни по тези каузи няма да спре, допълни Вигенин, и благодари за подкрепата.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Кристиан Вигенин Корнелия Нинова БСП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати