Вторник, 06 Юни 2023
            
Избори 2 април 2023 г.

Кристиан Вигенин: Порутената къща на Иларион Драгостинов в Арбанаси е символ на държавното безхаберие

  06.03.2023 13:15
Кристиан Вигенин: Порутената къща на Иларион Драгостинов в Арбанаси е символ на държавното безхаберие

Къщата на Иларион Драгостинов в Арбанаси е символ на държавното безхаберие през последните 14 години. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в 4-ти МИР Кристиан Вигенин.

Дни след националния празник той посети родната къща на един от апостолите в Априлското въстание, за да увери великотърновската общественост, че спасяването и възстановяването й ще бъдат негова кауза в следващото Народно събрание.

Вигенин прочете и поставения преди няколко години надпис на рухналата фасада, на който незнаен българин е отправил упрек към политическия елит в България.

„Лесно е да говорим за инфраструктура и социални проблеми в предизборната кампания, трудно е да се защитят разходи, свързани с културата и историческото ни наследство. Но е време всички да си дадем сметка, че трябва да пазим паметта на нашия народ“, твърди Кристиан Вигенин.

Той припомни, че последните средства, които са отделени за бащината къща на Иларион Драгостинов са от времето, когато министър на културата бе Стефан Данаилов. Тогава той отпуска 90 000 лв. за възстановяване на каменната ограда.

Оттогава, вече близо две десетилетия, държавата е забравила тази светиня. Затова в момента целият горен етаж е рухнал под тежестта на времето. За щастие основите са здрави, а и има запазени снимки с автентичния вид на арбанашката къща, което може да позволи нейното възстановяване в бъдеще. „Аз се обръщам и към гражданите – патриотизмът не се изчерпва с развяване на знамена и постове във фейсбук, той се доказва всеки ден. Затова нека си поставим една постижима цел – заедно да преобразим тази тъжна гледка на забравата и неуважението, така че частица от славната ни история да заживее отново за нашите деца!“, допълни Вигенин.

Към този момент дворът е обрасъл с растителност, а основният вратник се затваря с обикновена тел.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Кристиан Вигенин къща Иларион Драгостинов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати