Неделя, 11 Дек 2022
            
Горна Оряховица Други

Като прокълната: Къща в центъра на Горна Оряховица се руши, докато минава от ръка на ръка и събира клошари

  11.09.2022 11:02
Като прокълната: Къща в центъра на Горна Оряховица се руши, докато минава от ръка на ръка и събира клошари

Хубава някога къща, намираща се почти в центъра на града, е разграбена и се руши, защото така и не намира собственик. Съседите непрекъснато се оплакват, че всякакви съмнителни типове се заселват в изоставената сграда. Все влизат и излизат някакви хора, последно един клошар с доста плашещ вид излиза и се връща по тъмно заедно с кучетата си и плаши хората, особено самотните възрастни по улицата. Няма ли някой да се погрижи за имота си, чуваме, че все пак собственици има, казват хората от улицата.

Улица „Оборище” №10. Над Хлебозавода и на метри от Полицейското управление. Някога тук беше едно от най-оживените места на квартала. Къщата беше вдигната от Кирил Райков, един от проспериращите бизнесмени в началото на демокрацията. Имаше цех за сладки, магазин, жилище за семейството. Голямата криза в края на първото десетилетие на века срина бизнеса на Райков и кредитиращата го банка ОББ взе имота. Семейството се изнесе. Изоставената сграда бързо бе разграбена. По това време беше разтурено и СУПЦ, което е точно насреща и някои от останалите на улицата питомци се настаниха в сградата. Топлейки се на открит огън, те пък запалиха горния етаж, но все пак конструкцията на къщата е здрава, въпреки че всичко, което е можело да бъде изтръгнато и продадено, е взето.

Преди 3-4 години банката успява да се отърве от имота. Той става собственост на фирма Metal Maker на Христо Минчев. Човекът имал планове да инвестира и развие дейност в новата си придобивка, но дошла нова криза и той също затънал. Фирмата била обявена в несъстоятелност и имала задължения към държавата. Тогава къщата станала собственост на НАП и съответно отново била обявена за продан.

СИНИ ООД от София е поредният собственик. Но няма никакви индикации да смята да прави нещо в собствеността си. Така и не успяхме да се свържем с управителя на дружеството, за да разберем има ли някакви планове за имота.

За съседите обаче всички тези прехвърляния са само още една причина да се притесняват. На улицата живеят и самотни възрастни хора, могат ли да спят спокойно, когато до тях има свърталище на меко казано съмнителни субекти. И ако няма собственик, който да се погрижи, кой друг може да ни даде спокойствие. Живеем на метри от Полицията, а се страхуваме, като се приберем в домовете си, казват хората от тихата улица „Оборище”.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
къща клошари Metal Maker Христо Минчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати