Петък, 12 Май 2023
            
Горна Оряховица Политика

Десетки горнооряховчани подкрепиха искането за референдум в защита на лева, семейните ценности и енергетиката

  10.02.2023 12:36
Десетки горнооряховчани подкрепиха искането за референдум в защита на лева, семейните ценности и енергетиката

За по-малко от час десетки горнооряховчани се подписаха под искането за референдум в защита на лева, семейните ценности и българската енергетиката. Пунктът за събиране на подписи е организиран от местната структура на ВМРО, която подкрепя и активно участва в кампанията. Идеята бе представена в Горна Оряховица и от представляващият Инициативния комитет, който внесе искане за референдума, Ивайло Шопски. Въпреки студа много хора се спряха не само да се подпишат, но и да задават въпроси и да дискутират ситуацията в България.

Искаме гласа на хората да се чува и това  е нашият начин да ви дадем възможност да се изкажете, сподели с горнооряховчани Ивайло Шопски. За мнозина той е познат покрай инициативата Пътуващо читалище „Бащино огнище”. През лятото на миналата година бе създадено и Национално движение „Бащино огнище”, което си постави за цел да влезе в политиката и да участва в избори.

Кампанията за организиране на референдум няма нищо общо с изборите на 2 април 2023 г. И това, че работим заедно с други организации и партии не означава, че се прави някаква подготовка за изборна коалиция. Ние просто сме част от един Инициативен комитет и целта ни е да стигнем до повече хора и те да имат възможност да заявят своята позиция, коментира Шопски.

Референдумът, поискан от Инициативния комитет, представляван от Ивайло Шопски, няма нищо общо с искането на „Възраждане”. Той поставя три въпроса: Съгласни ли сте приемането на еврото в Република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз? Подкрепяте ли запазването на въгледобива и топлоелектрическите централи, както и развитието на ядрената енергетика, включително чрез изграждане на нови мощности в Белене и Козлодуй? Съгласни ли сте да се забрани със закон ЛГБТИ+ (джендър) пропагандата в детските градини, училищата, културните институции, както и във всяка държавна политика на Република България? Крайният срок за внасяне на подписката е 9 април т.г.

„Възраждане” се опитаха да узурпират една инициатива, започната от много патриотични организации. В началото на ноември се събрахме и искахме да защитим българските интереси. Чакахме 70 дни „Възраждане” да предприемат нещо, но като видяхме, че те просто си присвоиха идеята и искат да я използват само за предизборната си кампания, решихме да направим своя подписка. Всъщност нашето искане е първото, внесено в Народното събрание. Искането на „Възраждане” е една имитация, в която просто се отлага приемането на еврото с 20 години, а не се защитава българския лев, пояснява Шопски.

Но да оставим „Възраждане”, това все пак не е състезание. Ние каним всички, които искат да има независима България, да ни подкрепят, независимо от коя партия са и какви са политическите пристрастия, допълва още той.

Национално движение „Бащино огнище” още не е готово да участва в избори, но се работи върху структурите, има вече и План за Отечеството, в който са разписани основните цели на организацията. Гледаме на участието ни в политиката като на маратон. Видяхме вече много спринтьори, които се втурнаха и бързо изгоряха. Ние се подготвяме за едно сериозно и дълго присъствие в политическия живот, коментира Шопски.

Подкрепата ни за този референдум не означава подкрепа за някоя партия или подготовка за избори. Въпросите, зададени в искането за допитване, са наши теми от много години. Ние последователно сме защитавали българското семейство, родната енергетика и държим на българския лев. Така че инициативата за референдум по тези теми ни е близка. А ще участва ли ВМРО в изборите на 2 април и как ще участва, ще се реши утре на партийния форум, коментира общинският лидер на войводите Кирил Кирилов.


Ключови думи
референдум Ивайло Шопски ВМРО
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати