Понеделник, 08 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

Епични спорове водят съседи за новата програма за саниране

  05.02.2023 13:24
Епични спорове водят съседи за новата програма за саниране

Над 60 са сдруженията с намерения да кандидатстват за саниране в Горнооряховска община, но още няма нито едно готово с пълния набор от документи. Регистрирани са сдружения не само в общинския център, но и в Долна Оряховица. Повечето обаче още се борят за съгласието на всички съсобственици, за да увеличат шансовете си за успех. А и за да съберат пари от всички за предварителните разходи, които трябва да направят – изготвяне на технически паспорт и енергийно обследване. На пръстите на едната ръка се броят тези, които вече имат основните документи. Няколко сдружения са предоставили паспортите си за проверка в Общината, а едно вече има вписано енергийно обследване в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Засега обаче няма нито едно сдружение, което официално да е кандидатствало по новата програма за саниране. Това ще стане, след като се предадат всички необходими документи, като финалният е протокол от общо събрание, в което всички заявят желанието си за кандидатстване по програмата. След това вече се сключва партньорско споразумение между Общината и сдружението и задължение на общинска администрация е да придвижи документацията до Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За повечето блокове все още е проблем да се осигури съгласието на всички собственици да участват в програмата. Това е свързано и със средства, тъй като паспорта и обследването се плащат предварително, а парите ще бъдат възстановени, ако сдружението бъде одобрено. Най-трудно е в големите блокове, където има и най-много хора. Например споровете на различните входове в т. нар. Китайска стена се водят от месеци, а там всъщност има голям шанс за успех, тъй като по-големите блокове имат предимство. Дори и да има хора, които не могат да си позволят финансово да участват в изготвянето на паспорта на сградата, техните задължения могат да се поемат сега от другите, а после ще си ги върнат, след като се класират за ремонта.

Крайният срок за кандидатстване по програмата е 31 май, но това е датата, до която Общината трябва да придвижи документите към МРРБ. Така че сдруженията трябва да са ги предали поне две седмици по-рано. Времето никак не е много, тъй като самото обследване и изготвяне на паспорта отнема близо два месеца. Така че там, където още има неразбирателство, намалява и шансът за включване в програмата.


Ключови думи
саниране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати