Понеделник, 27 Мар 2023
            
Горна Оряховица Икономика

Тръгна новата програма за саниране

  26.12.2022 11:18
Тръгна новата програма за саниране

МРРБ отвори новата програма за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради. Насоките за кандидатстване са публикувани на сайта на министерството, а крайният срок за подаване на документите е 31 май 2023 г. До тази дата ще могат да бъдат подавани проекти за изпълнение на инвестиции, които да получат 100 % безвъзмездна финансова помощ от Плана за възстановяване и устойчивост. В етап II сдруженията на собственици ще трябва да имат 20% самоучастие.

Утвърдено е предложеното разпределяне на средствата към общините, които са водещ партньор в тази програма и кандидатстването ще става чрез тях. Общините са разделени на три групи. В първата са най-големите, като в Столична община могат да се финансират проекти до 150 милиона лева, в общини Варна, Пловдив и Бургас до 80 милиона лв., а в общините Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград – до 50 милиона лева.

Във втората група са 40 общини, сред които е и Горна Оряховица, за които са предвидени до 30 милиона лева. В останалите 215 общини средствата са до 15 милиона лева.

За отделните проекти са предвидени минимална стойност 50 000 и максимална стойност до 9,5 млн. лв.

Веднага след празниците Община Горна Оряховица ще започне срещи с кандидатите за участие в програмата и информационна кампания за разясняване на правилата. Правилото пръв по време, пръв по право не важи, но колкото по-бързо се организират сдруженията да направят технически паспорт и енергийно обследване, толкова по-добре./ сн. архив RegNews


Ключови думи
саниране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати