Вторник, 27 Дек 2022
            
Общество

Нова програма за саниране стартира от ноември, обяви МРРБ

  27.09.2022 10:11
Нова програма за саниране стартира от ноември, обяви МРРБ

В началото на ноември ще стартира нова програма за енергийна ефективност на жилищни сгради, информираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В нея няма да се включват еднофамилни жилищни сгради, както се обсъждаше по-рано, а ще могат да кандидатстват кооперации с поне 4 самостоятелни жилища и различни собственици.

Информацията бе обявена на среща между ръководството на МРРБ и Националното сдружение на общините. Именно общините ще управляват процедурите по новата програма.

Кандидатстването става на два етапа. При първия ще може да се кандидатства до 31.03.2023 г, като сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100% от средствата за саниране. Вторият етап за кандидатстване ще продължи до 31.12.2023 г., като одобрените жилищни сгради ще получат 80% безвъзмездна финансова помощ от плана, а останалите 20% ще са за сметка на собствениците.

Собствениците ще са задължени да регистрират сдружение с най-малко 67% съгласие за участие в програмата, както и 100% съгласие за изпълнение на строително-ремонтните дейности. Всяко сдружение ще трябва да изготви за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване, като новото е, че тези разходи ще бъдат възстановени на одобрените кандидати.

Кандидатствалите досега, които чакат отварянето на програмата, няма да имат предимство, а трябва да подадат наново своите документи. Също така няма да се следва принципа „първи по ред, първи по право”.

Повече информация на https://www.mrrb.bg/bg/ministur-ivan-shishkov-kandidatstvaneto-za-sanirane-na-mnogofamilni-jilista-startira-ot-noemvri/


Ключови думи
саниране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати