Сряда, 22 Мар 2023
            
Общество

Людмила Илиева: Законопроект слага край на хартиената трудова книжка и притесненията за доказване на трудов стаж

  21.12.2022 12:23
Людмила Илиева: Законопроект слага край на хартиената трудова книжка и притесненията за доказване на трудов стаж

Трудовите и служебни книжки създават административни проблеми и на работодателите, промените са от полза и за тях

Изменения в Кодекса на труда, внесени от парламентарната група на „Демократична България“, въвеждат електронна Трудова книжка, като облекчават административните тежести и спестяват редица притеснения на работещите.

За това информира великотърновският народен представител и зам.-председател на парламентарната група Людмила Илиева.

По думите на Илиева, ако промените бъдат приети, на хората няма да се налага да разнасят трудовата си книжка между работодатели и институции, няма да се тревожат при загубена или унищожена книжка, при липса на подписи и печати или нечетливо изписани данни.

По повод предлаганите промени, депутатът и юрист Людмила Илиева изтъкна, че настоящите трудови и служебни книжки създават значителни административни затруднения не само на работещите, но и на работодателите. С най-голяма сила неудобствата се усещат в случаи на загуба и необходимост от доказване на трудов стаж.

Затова се предвижда всички данни за служебните правоотношения да бъдат съхранявани като част от единен електронен Регистър на заетостта, който се създава с внесения законопроект. Регистърът ще се поддържа от Агенция по заетостта. В него ще бъдат вписвани всички данни от трудовата книжка, а служителите ще имат пълен достъп до трудовото си досие.

Работодателите ще имат право на достъп до данни за лицата, които наемат. Изключение обаче прави информацията, свързана с възнаграждения и обезщетения, получавани от работника при предишни работодатели.

Това е допълнителна защита за работещите, категорична е Людмила Илиева.

Тя обясни, че с приемането на промените, работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни на регистъра. В дългосрочен план следва Регистърът на заетостта да се превърне в единна входна точка за обявяване на правоотношения.

В преходния период се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до Агенция по заетостта, която да организира въвеждането им в структуриран вид. Предвид дългия срок, това е минимална административна тежест върху работодателите.

Предлаганите промени решават и проблема с достоверността и коректността на данните, обясни Людмила Илиева.


Ключови думи
Людмила Илиева законопроект трудов стаж
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати