Сряда, 15 Мар 2023
            
Велико Търново Политика

Депутатът Людмила Илиева: „Демократична България“ внесе законови промени, даващи на гражданите механизъм за контрол по чистотата на въздуха

  14.12.2022 10:24
Депутатът Людмила Илиева: „Демократична България“ внесе законови промени, даващи на гражданите механизъм за контрол по чистотата на въздуха

Проект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух внесоха депутати от групата на „Демократична България“, съобщи великотърновският народен представител и член на групата Людмила Илиева. Тя е категорична, че промените са важни за Велико Търново, където сигналите от граждани срещу завода „Кроношпан“, са неспирни.

Предлаганите промени ще позволят реален контрол, не само върху отговорните институции, но и спрямо дейността на причинителите на замърсявания, обясни юристът Людмила Илиева.

Ако НС приеме законопроекта, за първи път у нас неприятните миризми официално ще бъдат определени като един от показателите за чистота на въздуха, а потърпевшите ще имат право да обжалват националния и общинските планове за качеството на атмосферния въздух. Към момента на гражданите се отказва оспорването на тези програми, заради което срещу България тече и наказателна процедура за ограничения пред достъпа до правосъдие.

Плановете за качеството на въздуха са основен инструмент за постигане нормите за опазване на човешкото здраве. Невъзможността за упражняване на съдебен контрол, по инициатива на потърпевшите лица, всъщност премахва един от основните контролиращи механизми, категорична е Илиева. Проектозаконът урежда реда на оспорване, като създава правна сигурност за жалбоподателите.

Със законодателната инициатива се въвежда понятието „дискомфорт в обонянието”.

Предвижда се задължение да бъдат дефинирани неговите допустими нива, а министрите на околната среда и на здравеопазването трябва да определят условията към извършвани в населените места дейности, които могат да причинят дискомфорт в обонянието. 

Проблемът с непоносимите миризми силно влошава качеството на живот, а в България до момента няма норми, дефиниращи кои миризми са непоносими за хората, как да се замерват и следят, какви са контролните механизми в случай на превишаване, посочи великотърновският народен представител.

По думите на Людмила Илиева промените целят да се намери решение на дългогодишни проблеми на много граждани, които често са подложени на остри и неприятни миризми в населените си места.

В мотивите към проекта за изменение се посочва, че България е сред държавите с най-замърсен въздух в ЕС, а според Европейската агенция по околна среда, това е основна причина за преждевременна смърт и болести.

Вносителите припомнят, че през 2017 г. Съдът на Европейския Съюз осъди България за системно нарушаване на нормите за ФПЧ10 на наша територия. Страната ни е и единствената държава в ЕС, срещу която тече наказателна процедура за нарушаване на нормите за серен диоксид.

Чистотата на въздуха е тема, по която Людмила Илиева отдавна работи. Дейността на „Кроношпан“ и справяне със замърсяванията, които причинява, бе сред акцентите й като областен управител. Тогава Илиева официално поиска от Изпълнителната агенция по околна среда най-строги норми за допустимите емисии, генерирани от завода.

Снимка: архив

 


Ключови думи
Людмила Илиева Демократична България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати