Вторник, 28 Фев 2023
            
Велико Търново Общество

„Българската Коледа“ започна от Велико Търново, старта даде президентът Румен Радев

  29.11.2022 14:11
„Българската Коледа“ започна от Велико Търново, старта даде президентът Румен Радев

От Велико Търново започна юбилейното, 20-о издание на инициативата ``Българската Коледа``. За да даде старта й, в МОБАЛ ``Д-р Стефан Черкезов`` дойде лично патронът на кампанията – президентът Румен Радев. Радев и съпругата му Десислава бяха посрещнати от изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Красимир Попов, кмета Даниел Панов и областния управител инж. Георги Гугучков.

Събрали сме се, за да обявим началото на новото издание на една благородна кауза, превърнала се в традиция. Избрах да го направим точно тук, в една болница с повече от 150-годишна история, едно от водещите звена и част от гръбнака на здравната ни система. Болница, която се гордее с отдадените на пациентите специалисти, посветили живота си на най-хуманната професия. Точно тук, където всяка година се полагат грижи за хиляди деца, нашият призив ще звучи силно и истински. Защото ``Българската Коледа`` не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече. ``Българската Коледа`` ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование, социално положение около една обществено значима кауза. Хиляди са добродетелните българи, които стоят зад тази инициатива – учредители, дарители, медии, разпространители на идеята. Но най-важното за успеха на всяка една дарителска инициатива е доверието в нея. А това доверие зависи от хората на края на дарителския акт. В случая това сте вие – българските лекари. Благодаря ви за спасените детски животи, за грижата за нашите деца, за рационалното разпределение и оползотворяване на дарените средства, за повишаването на доверието в инициативата. Благодарение на тази инициатива все повече български лекари работят със съвременна, високо технологична апаратура и разширяват своите възможности да прилагат съвременни методи за диагностика и лечение, каза Румен Радев.

Президентът отчете резултатите от миналогодишното издание на ``Българската Коледа``.

Благодарение на подкрепата на цялото общество, през изминалата година инициативата постигна рекорден бюджет от над 3 млн. лв. Подпомогна 517 деца с тежки хронични заболявания, дари апаратура на 22 лечебни заведения в цялата страна. Днес обявяваме началото на новото издание. Кампанията ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания. Виждайки тази болница и сплотения й екип, съм убеден в бъдещето на детското здравеопазване. Това е секторът, на който всички ние трябва да отделяме по-голямо внимание, средства и грижи. За да има бъдеще нашата нация, каза още президентът, пожелавайки успех на инициативата.

Бил съм в тази болница като организатор на кампания за детско здраве. Сега съм тук с идеята да ви обещая, че ще положа всички усилия да заделим средства от Министерството на здравеопазването и от държавата за увеличаване на ресурса за детско здравеопазване. То е част от нашата национална сигурност, защото децата са нашето бъдеще. Нека направим така, че изразът демографска криза да не се споменава. Лично се ангажирам да поговорим с всички парламентани групи за нуждата от допълнително финансиране не през НЗОК, а от държавата, за нашите деца. Приветствам тази кампания, която трябва да задейства всички останали механизми, каза и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Великотърновци сме хора с добри сърца, които винаги сме подавали ръка на човек в нужда. Днес сме горди, че 20-а кампания ``Българската Коледа`` започва в историческата и духовна столица на България, сподели кметът Даниел Панов. Успех на инициативата пожела и областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков.

Вече 20 г. ``Българската Коледа`` помага на семейства на деца в нужда, които не могат да получат обичайната помощ по регламентираните и съществуващи модели. Също от 20 г. светът и Европа са се обърнали към проблемите на хора с редки заболявания, стремейки се да създадат по-добро бъдеще и живот за тях, посочи проф. Виолета Йотова от инициативнуя комитет на ``Българската Коледа``. И разясни какво е рядко заболяване.

Това е заболяване, което засяга по-малко от 1 на 2000 души, но от което сумарно боледуват над 36 млн. човека в Европейския съюз. Заболяване, при което средното време на диагноза е между 3 и 8 години и ако няма целенасочени действия за създаване на експертиза на определени места, няма как да се достигне до диагноза. Заболяване, генетично по същността си, което засяга предимно деца, рядко в миналото достигащи до възрастни и което носи ореола на безнадеждност, на обреченост. От тук до обръщане на гръб от обществото към тези семейства крачката е само една. Не бива да допускаме да не достигаме до съвременните постижения в тази област, защото вече не е така. С тази кампания ще се обърне погледът към проблемите на тези деца, ще се повиши вярата в науката и прогреса, ще протегнем ръка, ще дадем надежда на тези семейства, призова проф. Йотова.

Официалната церемония приключи с изпълненията на млади таланти от Велико Търново.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Българската коледа Румен Радев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати