Вторник, 14 Фев 2023
            
Горна Оряховица Други

15 декември е, а никой не казва какво става с украинците по хотелите, част от бежанците в Горна Оряховица тръгват към Румъния

  15.11.2022 15:36
15 декември е, а никой не казва какво става с украинците по хотелите, част от бежанците в Горна Оряховица тръгват към Румъния

15 декември е. Официално изтече програмата за подпомагане на украинските бежанци чрез настаняване в хотели. Реално до този момент те трябваше да бъдат пренасочени към държавни бази, но… засега никой нищо не знае със сигурност и всичко е пълна мъгла.

Ако намериш някой, който да ти отговори на този въпрос, дай го насам. Ще му стисна ръката. От седмица звъня на кого ли не, но или не ми вдигат, или ми казват „не знам”, коментира Елица Гавазова от хотел „Амбарица”, където в момента има настанени 30 украинци.

До края на месеца ще останат 20, защото другите са решили да си търсят късмета в Румъния, където им предоставяли квартири.

Какво обаче ще стане с оставащите?

Говори се, че програмата за настаняване в хотели срещу 10 лева на ден, ще бъде продължена с 4 месеца. Но с условие, че хората от хотелите на морето, които затварят, не могат да бъдат настанени в хотел като „Амбарица”, а трябва отидат в държавна база. Заповед обаче няма, както и няма яснота къде ще отидат хората от затворените хотели. Говори се за Елхово, където да изчакат намирането на държавни бази за по-дългосрочно настаняване.

При положение, че остават 20 човека и само срещу 10 лева на ден не можем да си позволим да продължим участието си в тази програма. Обмисляме затваряне на хотела през зимните месеци заради цените. Нашият хотел работи предимно с командировани и през уикенда е празен. Не мислим да организираме Коледни и Новогодишни пакети, пак заради цените. Така че с 20 човека по 10 лева няма как да ни излязат сметките през зимата, обяснява Елица Гавазова.

Тя е категорична, че каквото и да реши държавата, няма да изхвърли хората веднага. До края на ноември ще изчакаме, ще направим анализ и ще решим. На този етап обаче не виждам как можем да продължим, смята шефката на „Амбарица”.


Ключови думи
бежанци Амбарица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати