Вторник, 07 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

32 украински бежанци пребивават в Горна Оряховица в момента

  08.11.2022 11:19
32 украински бежанци пребивават в Горна Оряховица в момента

32-ма украински бежанци пребивават в момента в хотел „Амбарица“ в Горна Оряховица по държавната програма за настаняване и изхранване. От тях 14 са жените, 16 децата, а възрастните мъже са двама. Една от жените наскоро е претърпяла успешно оперативна интервенция и вече се възстановява.

Това информира на работна среща с областния управител инж. Георги Гугучков украинката Лина Костадинова от Горна Оряховица, която от години живее в България, а от началото на войната помага на своите сънародници бежанци. На срещата присъстваха заместник областният управител Станислав Николов и председателят на Общинският съвет в гр. Горна Оряховица Даниел Костадинов.

По думите на Костадинова бежанците са от Запорожка област и в момента се чувстват добре. Всички те са включени в програмата на Община Горна Оряховица „Топъл обяд“, която ще продължи две години. Освен бежанците, пребиваващи в хотел „Амбарица“, топъл обяд ще получаван и останалите им сънародници, които са намерили подслон от войната в града – общо малко над 50 души.

Според Лина Костадинова управата на града полага нужните усилия, за да може сънародниците й да се адаптират по-добре. Изготвена е информация с образованието и професионалните компетентности на украинците, така че тези от тях, които имат възможност и желание, да бъдат наети на работа от местни предприемачи. Част от децата вече посещават различни спортни клубове в общината – футбол, тенис на маса, бокс и курсове по пиано към читалище „Напредък 1869“. Две деца учат в СУ „Вичо Грънчаров“ и СУ „Георги Измирлиев“, а останалите продължават обучението си чрез онлайн форма в своите училища в Украйна.

На срещата беше коментирана възможността психолог да посещава бежанците, а Лина Костадинова изрази специалната си благодарност на главен инспектор Иван Николов от РПУ Горна Оряховица за съдействието и ангажираността с проблемите на украинските граждани.


Ключови думи
бежанци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати