Вторник, 31 Яну 2023
            
Горна Оряховица Общество

40 украинци в Горна Оряховица живеят в неизвестност и страх от новото преселване

  01.11.2022 11:15
40 украинци в Горна Оряховица живеят в неизвестност и страх от новото преселване

40 бежанци от войната в Украйна са намерили убежище в хотел „Амбарица”, но отново са в паника, че им предстои поредното преместване. „Нямаме никаква информация, четем различни неща в интернет, но никой не намира за необходимо да ни каже какво ще се случи с нас. Ще дойдат автобусите на 15 ноември и ще ни кажат: Тръгвайте. Но къде, при какви условия? Никой нищо не знае. Сякаш сме шишета с вода, които ще преместят от едната маса на другата”, оплакват се украинците.

Част от настанените в Горна Оряховица се срещнаха със зам. кмета Григор Минков, който отговаря за бежанците. Към срещата се присъедини и кметът инж. Добромир Добрев. Хората искат информация и задават куп въпроси, на които се оказва, че няма кой да отговори.

Сред бежанците повечето са млади майки с деца, има и няколко възрастни пенсионери. Децата имат нужда от училище, а пенсионерите от лекар и аптека. Ще имаме ли тази възможност на новото място, питат хората. Част от тях вече са преживели едно преместване. Станало по този начин – натоварили ги в автобуса и ги повели без да им се обяснява къде. Някои се оказали на места, защото нямало никакви условия за живот. В крайна сметка се озовали в Горна Оряховица, където имат осигурен подслон в „Амбарица”, но трябва сами да си осигуряват прехраната.

73-годишната Валентина споделя, че пенсията й се равнява на 150 лева. С тези пари може да си позволи само хляб, чай и лекарства. Тя е живяла няколко медеца в село Ястребино. Малко село, но там хората им помагали, а и били по програмата за изхранване, по която се дават 15 лева на хотелиерите за храна. Тук никой не ни е помогнал с един къшей, въпреки че градът е голям, споделя Валентина. Опитала се един ден да потърси помощ в Общината, но там още на входа я върнали и казали, че няма човек, отговарящ за украинците.

Това, че никой от местната власт не само не помага, но дори не проявява и грам интерес към тях, най-много наранява бежанците. Някои сме от седем месеца в Горна Оряховица, но още не знаем кой в Общината има отговорност за нас. За всичко търсим Лина Костадинова, тя помага защото е украинка, а не защото има задължение. Искаме да знаем с кого в Общината да говорим, от кого да искаме информация, настояват бежанците.

Какво ще стане с нас на 15 ноември, попитаха украинците. Отговор на този въпрос все още няма. Единственото сигурно е, че Общината не може да помогне, а държавни бази на територията на Горна Оряховица няма. Така че, ако програмата с хотелското настаняване бъде прекратена, хората ще бъдат преместени неизвестно къде. Евентуално до края на седмицата ще е ясно какви бази има в региона. В момента Областна управа прави списък на бежанците и базите. Със сигурност ще има ново сътресение, особено за децата. Повечето от украинчетата учат онлайн, но няколко са започнали в горнооряховски училища и детски градини. Има пет-шест деца, занимаващи се със спорт в местните клубове по бокс, тенис, футбол. Едно дете свири на пиано в Читалището.

Това е държавна политика и общините не могат да вземат самостоятелни решения, каза кметът на молбите на украинците да останат в Горна Оряховица. Ангажираме се да предоставим информация за децата и техните нужди, както и да държим връзка с вас, за да разберете какво се случва навреме, а не в последния момент, обеща инж. Добрев.

След срещата групата продължи да се чуди на чия врата да почука, за да получи ако не помощ, то поне информация. Помогнете, молят жените, но помощ тук няма изгледи да получат.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
бежанци Украйна Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати