Сряда, 17 Авг 2022
            
Горна Оряховица Общество

Бежанци в Горна Оряховица: Молим правителството да продължи програмата за хуманитарна помощ и след 31 май

  17.05.2022 13:11
Бежанци в Горна Оряховица: Молим правителството да продължи програмата за хуманитарна помощ и след 31 май

С молба българското правителство да преразгледа и продължи програмата си за хуманитарна помощ за хора с временна закрила, намерили подслон у нас заради войната в Украйна, излязоха днес таврийски българи, настанени в хотел в Горна Оряховица. Общо 85 жени и деца от Запорожие живеят вече трети месец в хотела, без да знаят каква ще е съдбата им след 31 май. Припомняме, че се очаква в края на месеца настаняването в хотели да бъде прекратено, а бежанците – пренасочени към общински или държавни бази. Молбата на хората в „Раховец“ в Горна Оряховица обаче е, ако не може за всички, то поне за етническите българи, изгонени от домовете си от войната, настоящето положение да бъде запазено – да останат там, където са, и да им се даде възможност да започнат работа.  

Благодарни сме на българската държава, на кмета на Горна Оряховица, на служителите на Бюрото по труда и „Социално подпомагане“, на областния управител, на десетките доброволци, на собственика на хотела, който ни прие. Виждаме колко трудно живеят българите и не искаме да им висим на шиите. Молбата ни е да не бъдем местени, за да останем заедно. Ние сме от една общност, подкрепяме се в тази война на изтощението. Искаме да останем, да започнем работа и да издържаме децата си, споделиха Альона, Наталия и Елена – представителна група на настанените в горнооряховския хотел бежанци.

Опасенията на жените са, че ако излязат на свободен наем, няма да успяват да покриват разходите си. Всички те пристигнали в България в началото на март само с по един куфар, в който няма дори летни дрехи за децата. Защото никой не мислел, че конфликтът между Русия и Украйна ще продължи толкова дълго.

След първоначалния шок от случващото се нещата що-годе се канализирали. От Бюрото по труда в Горна Оряховица им съдействали с пълна информация за свободните работни места. Но не могат да ги регистрират като безработни, защото са под закрилата на държавата.

А и ние не искаме обезщетение за безработица, искаме да работим, казват жените, които са готови да се откажат от професиите си и да се захванат с друга работа.

Междувременно стана ясно, че кабинетът „Петков“ обмисля при желание на хотелиери схемата за подслон на бежанци в хотели да продължи и след 31 май, но срещу 15 лв. дневна компенсация за украински гражданин, регистриран за временна закрила. В момента е 40 лв. на ден за човек.

Кой може да се издържа с 15 лв. на ден – ток, храна, консумативи? Не разбирам защо в България нещата стават толкова трудно и бавно, коментира собственикът на „Раховец“ Цанка Димитрова. Правителството било готово да изплаща помощ за наем в рамките на 3 месеца по 400 лв. месечно. Не е ли по-добре тези пари да бъдат давани на хотелите и тези хора, които дори не знаят какво се случва с близките им в Украйна, да не бъдат местени и да бъдат опора един за друг, пита Димитрова.

И тя, и настанените в хотела й украински граждани се надяват правителството да преразгледа плановете си за след 31 май. Темата ще коментират с хотелиери и с бежанци и в други части на страната.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
бежанци хотел Раховец Цанка Димитрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати