Сряда, 31 Авг 2022
            
Горна Оряховица Други

Бежанците в Горна Оряховица намаляха рязко, а оставащите търсят работа - онколог и анестезиолог от Запорожие станаха медицински помощници

  01.06.2022 15:36
Бежанците в Горна Оряховица намаляха рязко, а оставащите търсят работа - онколог и анестезиолог от Запорожие станаха медицински помощници

76 бежанци от Украйна останаха в Горна Оряховица на 1 юни, след като изтече програмата за подпомагането им през хотелите. 20 от тях бяха настанени по спешност в хотел „Амбарица“ преди ден. Те пристигнаха от Варна, след като са били пренасочени за настаняване в държавна база на Света гора във Велико Търново. Бежанците обаче не харесали условията в базата и отказали да останат там. Временно са настанени в горнооряховския хотел.

Към 30 май бежанците в Горна Оряховица са били 180, като основната част са били настанени в двата хотела – „Раховец” и „Амбарица”.

След като започна пренасочването им към държавните бази, в хотел „Раховец” са останали 36 души, а в „Амбарица” – 20 и още 20 от отказалите настаняване в Света гора.

В център „Промяна”, където също имаше настанени семейства, бягащи от войната, вече няма украинци. Последните са си заминали преди две седмици, като повечето са напуснали България.

По-голямата част от настанените доскоро в „Амбарица” също са напуснали страната и са се върнали в родината си. Там бяха хора предимно от регионите около Киев, където военните действия спряха.

Настанените в хотел „Раховец” обаче няма как да се върнат по родните си места. Точно в Запорожие, откъдето дойдоха те – наследници на таврийските българи, сега се водят ожесточени военни действия. Част от групата, която прекара в Горна Оряховица близо три месеца, е приела да бъде извозена до държавните бази и хората са настанени в лагер край Кранево. 36 души обаче са предпочели да останат в Горна Оряховица. По новите правила хотелът ще получава субсидия от 10 лева на човек за нощувка. Самите бежанци ще се грижат за изхранването си.

Те вече получават хранителни помощи от Българския червен кръст, като в първите дни, докато БЧК организира логистиката си, Областна управа доставя пакетите с храна.

Това са обикновени хора, добри хора, които няма къде да отидат. При тях е истинска война и само си казвам да не ни идва това до главата. Те не искат да тежат на никого и някои вече започнаха работа. А са и съвестни работници, разказва собственичката на „Раховец” Цанка Димитрова. Самата тя дава работа на две сервитьорки от украинските бежанци.

В хотела остават млади майки, деца, възрастни хора. Най-младият бежанец в Горна Оряховица е бебе на 6,5 месеца, което е по пътищата на света още от 4-месечна възраст. Две лекарки – онколог и анестезиолог, са започнали работа като медицински помощници. Сред бежанците има и университетски преподавател, и хора, които са имали нормален живот, съсипан от войната.

сн. btv


Ключови думи
бежанци Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати