Сряда, 08 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

Близо 14 000 лева дава Министерството на културата на Историческия музей в Горна Оряховица за обновяване на залата за временни експозиции

  09.11.2022 10:07
Близо 14 000 лева дава Министерството на културата на Историческия музей в Горна Оряховица за обновяване на залата за временни експозиции

Министерството на културата одобри проект на Историческия музей в Горна Оряховица за обновяване на залата за временни експозиции. Общата стойност на проекта е 18 270 лева, а финансирането от Министерството е в размер на 75% или 13 698 лв. 25% от стойността на целия проект ще трябва да осигури Музеят от своя бюджет.

Основната цел на проекта „Археологически разкази за горнооряховското минало” е да се подобрят възможностите на Музея за представяне на културното наследство. Придобиването на подходящо експозиционно оборудване ще улесни организирането на временни изложби, чрез които на музейните посетители ще бъдат представени атрактивни експонати със съществено значение за историята на Горна Оряховица и региона, както и гостуващи експозиции от други музеи. Настоящото оборудване не е реновирано от създаването на музея през 1962 г. Използваните съоръжения са морално остарели, нефункционални и дори опасни за здравето на служителите и посетителите, тъй като лесно се чупят, се казва в обосновката на проекта.

Проектът на Музея е насочен най-вече към подходящото експониране на находките от разкопките на Ряховец и средновековния некропол в източното подградие на крепостта. Находките от тези проучвания не са показвани до този момент поради липсата на подходящо оборудване, а общото им представяне в изложба ще даде повече яснота за значението, историята и ролята на крепостта Ряховец в миналото на горнооряховски регион.

Това е четвъртият проект на Исторически музей – Горна Оряховица, който Министерството на културата ще финансира тази година. В началото на лятото бяха одобрени два археологически проекта. Единият е за продължаване на разкопките на Ряховец, който получи една от най-високите оценки в своята категория. Другият е за извършване на теренни археологически проучвания в землищата на Първомайци и Долна Оряховица. Археологическите проекти се финансират в пълен обем от Министерството. Музеят получи и финансиране на проект за обновяване на фондохранилището, в който също участва с 25% самофинансиране.


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица проект
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати