Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Историческият музей в Горна Оряховица се присъедини към националния протест на музеите и галериите

  15.02.2022 14:09
Историческият музей в Горна Оряховица се присъедини към националния протест на музеите и галериите

Символичен протест започнаха музеи и галерии в цялата страна, заради оскъдните средства, предвидени за дейността им в новия бюджет. Протестът е обявен от Сдружение „Български музеи, в което членуват 127 национални, регионални и общински музеи. Сред подкрепящите исканията са и музейните работници от Горна Оряховица.

Заради все по-трудното оцеляване музейните работници обявиха, че ще се борят – засега символично, а, ако не бъдат чути и ефективно. Присъединилите се към протеста работят и посрещат посетители и това ще продължи до приемането на Бюджет 2022. Ако гласът им не бъде чут по този начин, ще се търсят други форми за отстояване на исканията им.

А те са:

1. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека и регионалните музеи и галерии.

2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности (сред тях е и Историческият музей в Горна Оряховица).

3. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи и галерии.

4. Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурени (извън единния разходен стандарт за издръжка на музеите), допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

5. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, музейни известия, рекламни материали и др.,

6. Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки.

 


Ключови думи
Исторически музей Горна Оряховица протест
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати