Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

В знак на протест: Музейни специалисти затвориха с жива верига крепостта „Царевец“

  22.02.2022 12:10
В знак на протест: Музейни специалисти затвориха с жива верига крепостта „Царевец“

„Без култура няма държава, без минало няма бъдеще“, „Музеят не работи – забърсваме прах“, „Бършете прах – спасете старини!“.

Послания като тези отправиха днес музейни работници във Велико Търново. В знак на протест срещу унизителния размер на средствата, предвидени за развитие на културните институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г., екипите на Регионалния исторически музей и на Художествена галерия „Борис Денев“ за час препречиха с жива верига достъпа до крепостта „Царевец“.

Протестни действия в гилдията има в цялата страна. В област Велико Търново например днес затворени за посетители са Историческият музей в Павликени и Античният  керамичен център край града. В Историческия музей в Горна Оряховица също протестират – засега символично.

Работещите в сектора искат увеличение с 50 процента на Единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център "Двореца" и Българската национална филмотека, регионалните музеи, библиотеки и галерии. Те настояват да се въведе Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности, както и да бъдат определени пари за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

Музейните служители искат и нормативни актове, с които да бъдат осигурени културните институти (извън единния разходен стандарт за издръжка), допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието. Те настояват още да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните и библиотечни фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби, дигитализация на движими културни ценности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, публикации, известия, рекламни материали и др.

Призивът към всички специалисти от музеите и галериите в България да протестират ефективно отправи Националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“. От там зададоха и въпроси към управляващите:

„Бихте ли ни предложили практически модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9.2%?

Смятате ли, че тези пари ще ни стигнат дори само да „бършем прах“ на работните си места, каквата е очевидно представата на министър Асен Василев за основните занимания на специалистите от нашата гилдия? Това ли означава „непримиримост с бедността“ по модела на споменатия министър и как с подобни „далновидни“ решения ще съумеем наистина да се разделим с бедността /и в културата/ завинаги? Ако е така, предлагаме той още веднъж да огледа числата за нашата сфера в проекта за бюджет, при чието обсъждане, впрочем, най-справедлив и предвидлив се оказа председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, чието мнение, обаче, просто не беше чуто.

В самия край на обсъжданията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси беше предложено и прието да бъдат добавени 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти – музеите, галериите, въз основа на проекти, одобрени по ред и условия от министъра на културата. Тези пари с а м о за проекти за музеите и галериите ли ще бъдат използвани или ще бъдат дадени „по принцип“ на Министерството на културата? И ако е второто, как /и за какво/ това министерство би ги използвало? /За справка: От отпуснатите 8 млн. лева на Министерството на културата за проекти  през 2021 г., в Републиканския бюджет са върнати, неусвоени, 3 млн. лева./

Тези прословути 12 милиона лева към Националния план за възстановяване и устойчивост за култура ли ще бъдат /евентуално/ прибавени или ще бъдат отделно от него?

Ако тези 12 милиона биха били прибавени отделно от споменатия по-горе план, откога ще можем да кандидатстваме с проекти за тях?

Одобрявате ли изразеното от председателя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов намерение съвсем скоро да бъдат предприети мерки за редуциране на „толкова много музеи“ у нас, за да не се „натоварва държавата“? Ако отговорът е не – не трябва ли да бъдат предприети съвсем скоро мерки за „редуциране“ на подобни „реформаторски“ изказвания? Ако ли пък отговорът е да – кога и как бихте предложили да започне „разтоварването“ на държавата от музеи? Ние предлагаме това да започне от напълно подходяща за случая дата – 3 март, националния празник на България. Така със сигурност ще започнем и по-бързо да догонваме „процъфтяващите“ музеи по света, за които ни напомни Йорданов“.

Надяваме се след второто четене на проекто-бюджета в Народното събрание да нямаме причини да подновим протестните си действия, посочват от НФ „Култура“ към „Подкрепа“./ сн. Регионален исторически музей - В. Търново


Ключови думи
протест музеи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати