Петък, 20 Май 2022
            
Велико Търново Други

Протест на ресторантьори блокира движението във Велико Търново, браншът настоява за равни права

  28.10.2021 17:35
Протест на ресторантьори блокира движението във Велико Търново, браншът настоява за равни права

За да отстояват две основни искания, днес във Велико Търново над 300 собственици и служители на заведения излязоха на протест.  За отпадане на зелените сертификати и държавна намеса при определяне цената на електроенергията, газа и горивата настояват от бранша. Припомняме, че вчера от там заявиха, че оборотите им са спаднали с 80%, което обрича хиляди семейства в цялата страна на мизерия.

Протестиращите се събраха пред паметника „Майка България”,

след което, съпровождани от полицията и водени от автомобили, брандирани с рекламите на някои от най-популярните заведения в града, се отправиха към Центъра за обслужване на клиенти на ЕНЕРГО-ПРО.

„Монополисти” бе най-мекото определение, отправено към дружеството. Шествието продължи към сградата на РЗИ, където протестиращите настояха при тях да слязат негови представители. Това не се случи.

Маршрутът продължи към кръговото кръстовище пред бившата BILLA. Това създаде временно затруднение по пътя София – Варна. От кръстовището ресторантьорите и техните служители се отправиха към изходната си точка и сградата на Община Велико Търново.

„ Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!” бе надсловът на протеста, който се провежда едновременно в цялата страна. Той бе провокиран от повишаването на цените на горивата, тока и газта, липсата на компенсации, както и дискриминационното според бранша въвеждане на задължителен зелен сертификат само в определени сфери на дейност.

„В условията на стремглаво нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен! Затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден.

Тоталното обезлюдяване на заведенията е следствие на заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който дискриминира няколко сектора от българската икономика, като ги задължи да работят само с персонал и клиенти със „зелен сертификат“, но остави отворена по-голямата част от държавата и по този начин повечето хора не желаят да се сдобият с документа единствено, за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес”, се казва в разпространената преди протестите позиция на Българската асоциация на заведенията, БАХР и Съюза на заведенията в България.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
протест заведения
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати