Четвъртък, 02 Дек 2021
            
Велико Търново Икономика

Фермери протестират край Велико Търново

  02.09.2021 11:41
Фермери протестират край Велико Търново

Фермери от цялата страна са се събрали днес край Велико Търново, за да заявят несъгласието си с водената към момента държавна политика по отношение на земеделието и животновъдството. Фермерите протестират срещу това, че в актуализацията на бюджета не са предвидени средства за сектора.

Това е първи предварителен протест, който провеждаме, с една тема – актуализацията на бюджета. В бюджета за 2021 г. към момента липсват предвидени средства за сектор „Земеделие“. Не приемаме за нормално безхаберието на управляващите и с този протест искаме да предизвикаме внимание и да получим нужната актуализация – 70 млн. трябва да бъдат предвидени за ковид подпомагане на целия сектор, отделно Министерството на земеделието и храните е включило и още 40 млн. лева, общата сума, която е предложена, е 110 млн. лева. Ако не бъдем чути, на 9 септември ще има протест пред Народното събрание, предупреди Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

За нас е важно бюджетната комисия да гласува актуализацията на бюджета. Днес очакваме да дойдат над 1000 души. Досега от три партии са внесли предложения за актуализация – ГЕРБ, ИТН и Демократична България, остават БСП, ДПС и „Изправи се БГ. Ние идваме“ да внесат. Ковид мярката е необходима, защото за земеделските производители и животновъдите не са допустими мерките 60/40, а селското стопанство е неразривна част от икономиката на страната. Над 300 000 има заети в тези сектори и не можем да стои безучастни, каза още Караколев.

В 12 ч. протестиращите ще изливат мляко, ще изсипват плодове и зеленчуци, ще палят вълна на пътя София – Варна в района на Шереметя. Целта им е да предизвикат вниманието на народните представители.


Ключови думи
протест фермери Симеон Караколев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати