Понеделник, 16 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

Музеите искат повече пари за култура, готови са на протест

  01.02.2022 16:26
Музеите искат повече пари за култура, готови са на протест

Сдружение „Български музеи” разпространи протестно писмо до Народното събрание и министрите, в което възразява остро срещу проекта за Бюджет 2022 в частта му за култура. Сдружението, в което членуват 127 национални, регионални и общински музеи, остро възразява срещу предвидените средства за музеите и галериите в проекта за бюджет. Предлаганото завишение от 5% спрямо миналата година не само че е много далече от исканите 50%, но обрича много от тези институции на вегетиране и изчезване.

Музеите и галериите трябва да са храмове на историческата памет и изкуството. В действителност институциите са лишени от средства за дейност, а в разгара на тежка икономическа криза те вече са на ръба на оцеляване. Един от най-страшните проблеми, очертаващ се вече много сериозно, е, че младите хора бягат от културата, за да търсят работа в сферата на образованието. Не искаме да противопоставяме двата стълба на просвета и духовност, но ножицата между образователните и културните стандарти за финансиране вече е много голяма, казват музейните работници.

Общинските музеи, около 50 в цялата страна, са в най-неизгодна позиция. Докато националните и регионалните поне имат гарантирана държавна издръжка и в същото време получават помощ и от съответните местни власти, общинските музеи и галерии разчитат само на трохи от местните бюджети, които и без това се задъхват.

От първия си мандат като директор на Историческия музей в Горна Оряховица се боря ние също да минем на делегиран държавен бюджет. Това са вече 10 години, в които непрекъснато пишем писма и обосновки и получаваме обещания, но времето за осъществяването им така и не идва. Опасявам се, че ако още се забави, ще бъде прекалено късно, споделя шефът на Горнооряховския музей Пламен Мадемов.

Горнооряховският исторически музей стопанисва три сгради. Освен музеят в Горна Оряховица под негова шапка са родните къщи на Асен Разцветников в Драганово и на Христо Козлев в Долна Оряховица, където са подредени и етнографски сбирки. И трите сгради са на повече от 100 години и непрекъснато имат нужди от ремонти. Музеят може да си позволи само по-дребни и козметични поправки, но въпреки това около 60% от средствата му отиват именно за текущи ремонти. С новите цени на тока и горивата останалите средства ще отива за ток. Нищо че в Музея се отопляват само две-три канцеларии, сметката за последния месец е била 2500 лева. За цяла година отоплението ще глътне останалата част от бюджета. Екипът е от 6 души, като един от тях се грижи специално за двете къщи-музеи.

В последните години Общината се оттегли и от финансирането на разкопките на крепостта Ряховец, които продължават благодарение на проектите, защитени от археолозите и финансирани от Министерството на културата. Уникалната Археологическа школа за ученици пък е крепена от спонсори. Много дарители помагат най-вече с труд, подкрепа има и от кметствата. Но всичко това не дава никаква възможност за сериозна дейност.

Още преди 10 години Пламен Мадемов прави искане към Министерството на културата общинските музеи също да преминат на държавно финансиране. Има стандарти и натурални показатели, според които музеите получават средства според площта си и щатните бройки. Това гарантира някакво финансово спокойствие и позволява да се развива дейност. Ние мислим само къде ще протече и коя дупка да запълним, казва Мадемов. След многогодишното протакане на въпроса, миналата година били почти на финала за решаването му. От Министерството поискали да има и съгласие на Общинския съвет за преминаване на делегиран бюджет. Съгласие било дадено от ОбС, но тъкмо тогава започнаха смените на правителствата. Сега вече има ново правителство, което гледа в малко по-дългосрочна перспектива от два месеца, но проектът за нов бюджет отново не дава светлина в тунела за музейните работници.

Запушваме дупки, но основните проблеми не можем да решим. Покривът тече на няколко места, фасадата е за ремонт, експозиционните ни съоръжения са стари. Едвам успяваме да поддържаме задължителните реставрационни и консервационни работи за музейните експонати. Тръгват си хора, които намират по-добре платена работа. Нещо трябва да се направи, за да не изчезнат нашите музеи. И това го разказвам в годината, в която трябва да отбележим 60 години от началото на музейното дело в Горна Оряховица. Вместо за празник, говорим за оцеляване. Жалко е, казва Мадемов.

В същото положение са и останалите общински музеи. Не са доволни и в големите музеи, защото виждат колко дръпна образованието напред, поне като финансиране, докато за културата още се подават малки къшейчета. Всъщност исканите средства никак не са чак толкова много. Въпросното 50% увеличение на стандартите е всичко на всичко 29 милиона лева за 13 национални и 161 регионални и общински музеи и галерии, съхраняващи близо 8 000 000 културни ценности. От тях близо 6 милиона лева са за тези 50 музея на местно финансиране, сред които е и Горнооряховският.

Вероятно никой не ни чува, защото сме много тихи, но ние също сме готови на протест, след като вече ситуацията опира до оцеляване, казват музейните работници.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
музеи бюджет Горна Оряховица Пламен Мадемов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати