Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Близо 10 тона хартия и 2 тона текстил са събрани в рамките на проекта за „нулеви отпадъци“ в Горна Оряховица

  22.03.2022 14:41
Близо 10 тона хартия и 2 тона текстил са събрани в рамките на проекта за „нулеви отпадъци“ в Горна Оряховица

Близо 10 тона хартиени и 2 тона текстилни отпадъци са събрани досега в рамките на демонстрационния проект „Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“. Общата му стойност е 376 494лв., от които 320 020лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 56 474 лв. е националното съфинансиране от държавния бюджет на Република България.
Целта на проект бе да се намалят количествата битови отпадъци, генерирани на територията на общината. Затова една от мерките, които бяха предприети бе да се въведе система за разделно събиране на текстилни отпадъци. Поставени бяха 4 контейнера на възлови места в Горна Оряховица - в района на парк „Детски кът“ (южен вход на стадиона); на северния подход към парк „Николай Панайотов“, срещу ул. „Васил Левски“; в района на Покрития пазар и на гаровия площад, срещу ул. „Мусала“. Местата, на които са разположени контейнерите са избрани така, че да са с голям пътникопоток и да бъде по-лесно за обслужването им от специализираната техника. Към момента те се използват активно от гражданите. Сключихме договор със специализирана фирма за събиране на текстилни отпадъци от контейнерите и извозването им до центрове за подготовка за повторна употреба. Предвиждаме в последствие, извън рамките на проекта, да се поставят още такива контейнери, каза по време на заключителната онлайн пресконференция заместник-кметът Николай Георгиев.
Дейностите, извършени в рамките на проекта бяха представени от ръководителя на екипа инж. Гергана Тодорова. Организирани и проведени бяха две еднодневни кампании за събиране на отпадъци от хартия, в които се включиха ученици от 12 училища. Събрани бяха близо 10 тона отпадъчна хартия, която бе транспортирана до инсталация за рециклиране. На учебните заведения, включили се в кампанията, бяха раздадени награди - различни спортни артикули.
200 ученици от 4 горнооряховски училища се включиха в лекоатлетическата щафета, която също бе в рамките на демонстрационния проект. По време на щафетата се проведе кампания за замяна на пластмасовите бутилки за вода за еднократна употреба, с такива за многократна употреба. Целта на инициативата е да се ограничи употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба в общината. Всички участници в щафетата получиха метална бутилка за вода за многократна употреба, а класиралите се на призовите места във всяко училище получиха купи, медали и ваучери за спортни стоки.
Проведоха се и кампании сред бизнеса, относно намаляване на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Фирмите изразиха желание за поетапно намаляване на пластмасата, като някои дори са започнали да заменят част от продуктите за еднократна употреба, с такива за многократна, информира инж. Гергана Тодорова.
За нас е удоволствие, че горнооряховчани отговорно се ангажираха и изразиха съпричастност към демонстрационния проект, като се включиха в кампании за намаляване количествата на битовите отпадъци на територията на града. Вярвам, че занапред това ще бъде ангажимент на всеки един от нас, за да стане Горна Оряховица ще стане по-чист град, каза в заключение заместник-кметът Николай Георгиев.


Ключови думи
проект отпадъци Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати