Вторник, 07 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

Долна Оряховица се обедини около идеята за паметник на Васил Левски

  08.11.2022 20:34
Долна Оряховица се обедини около идеята за паметник на Васил Левски

Салонът на НЧ „Христо Козлев-1883“ се напълни до последното място тази вечер от долнооряховчани на всякаква възраст, обединени от идеята за изграждане на паметник на Апостола в Долна Оряховица.

Идеята е подета от всички институции в градчето – Читалището, Детската градина, Училището, Пенсионерския клуб, Младежката организация „За Добро“ и Кметството. Всички те се включиха и в благотворителния концерт, с който бе дадено началото на кампанията за набиране на средства. Защото намеренията са паметникът да се направи изцяло с дарения.

Имаме нужда от единство, а такава кауза е най-добрият начин да ни сплоти. В нашата история вероятно има само един безспорен герой и това е Апостола. Затова избрахме да градим негов паметник и да го правим с помощта на всеки един долнооряховчанин, обяснява кметът Йордан Байчев.

Избрано е и мястото – в началото на парка, на който от няколко месеца е вдъхнат нов живот покрай спортните площадки, събиращи децата и младите хора на града. Предвижда се паметникът да е бронзов бюст върху постамент. Заедно с вертикалната планировка около него начинанието ще струва около 25 000 лева. Открита е банкова сметка, а навсякъде в Долна Оряховица ще бъдат поставени дарителници. Първите постъпления за каузата бяха от билетите, които се продадоха за благотворителния концерт.

Пълната зала ентусиазирано подкрепяше героите на сцената. А там се качиха от най-малките до най-възрастните – като се започне от мъниците на ДГ „Детска радост“, през възпитаниците на школите към Читалището, ученици от „Св. св. Кирил и Методий“ та до дамите от хора за стари градски песни към Пенсионерски клуб „Надежда“. Бурни аплодисменти предизвикаха и гостите от двата акробатични клуба от Горна Оряховица „Акро Нова“ и „Джим Денс“.

Историята е пълна с уроци. Хубаво е да ги помним. Идеята да почетем героите си и да съхраним паметта си ни е събрала тази вечер. Миналото ни прави това, което сме днес, а Апостола е най-светлата част от нашето минало. Заедно ще успеем, сигурен съм, коментира Веско Ирибаджаков от сдружението „За добро“.

След време, когато застанете до паметника, ще си спомняте как сте участвали в оня концерт, с който започна всичко. Като гледам светлината в очите ви, съм сигурен, че ще успеете и очаквам нови срещи на откриването, обърна се към долнооряховчани водещият Мартин Георгиев. Сред първите, подкрепили кампанията, беше народният представител Людмила Илиева, която сподели възрожденското настроение в залата. Макар и задочно, своята подкрепа вече са дали областният управител инж. Георги Гугучков и кметът на Общината инж. Добромир Добрев.

Всеки може да подкрепи каузата на долнооряховчани и чрез свое дарение по банкова сметка BG91UNCR70001524984708


Ключови думи
Долна Оряховица паметник на Левски
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати