Понеделник, 28 Nov 2022
            
Горна Оряховица Други

За хартията, но като поле за изкуство, учиха малките посетители на Етнографския музей в Долна Оряховица

  29.08.2022 21:02
За хартията, но като поле за изкуство, учиха малките посетители на Етнографския музей в Долна Оряховица

Малко познатият свят на хартията успя отново да привлече любознателни и сръчни почитатели на Етнографски музей Долна Оряховица в поредната „Семейна събота“ на 27 август.

След като се потопиха в магията и откриха тайните на българската шевица и калоферската дантела, нашите ентусиазирани приятели получиха ново предизвикателство – запознаване с графичната техника „кредов картон“ или „техника на издраскване“.

Специалният гост - художничката Гергана Рахнева, разказа за интересната история на кредовия картон, който е една от най-леките техники, представящи графиката като изкуство.

Върху специално подготвена хартия, с помощта на малки дървени клечици, се рисува изображение, чрез така нареченото „издраскване“. По този начин се появяват цветовете на долния пласт.

Идеята за участниците в работните ателиета беше да изберат част или предмет от етнографската сбирка, който най – много ги е впечатлил и да го „издраскат“ върху специалните листи. Деца и родители с интерес прилагаха научената техника, която художничката им показа. С нейна помощ всеки посетител успя сам да изработи своята уникална графика.

И този път за най-младите ни посетители имаше специално ателие, в което рисуваха и оцветяха свои усмихнати цветни модели.

За награда всяко дете отнесе вкъщи собственоръчно изработена красота в творческите кътове, за да запази спомена за научените интересни занимания в музея.

Всички участници в събитието имаха възможност също така да разгледат интересните експозиции и да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.


Ключови думи
Долна Оряховица музей
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати