Сряда, 01 Фев 2023
            
Горна Оряховица Общество

Отбелязаха 125 години от рождението на Асен Разцветников в родното му Драганово

  02.11.2022 17:17
Отбелязаха 125 години от рождението на Асен Разцветников в родното му Драганово

В навечерието на 125-та годишнина от рождението на поета Асен Разцветников деца, родители и общественици в родното му село посетиха къщата-музей в с. Драганово. Учениците от местното основно училище ,,Климент Охридски“ пяха песни, рецитираха стихотворения, представяха драматизации по известните приказки на Разцветников ,,Мързелан и мързеланка“ и ,,Сговорна  дружина“.

Уредникът на музея Петър Георгиев завладя сърцата на децата с вълнуваща лектория за творчеството на писателя. Събитието уважиха кметът на Драганово Светослав Иванов,  секретарят на НЧ ,,Съединение 1888 г.“ Вася Караатанасова, родители и представители на литературния клуб ,,Асен Разцветников“ към Народно читалище ,,Напредък 1869“  -  Горна Оряховица.

Празникът започна с поднасяне на цветя на балерефа на поета, след което директорът на училището Грета Новакова презентира пред гостите любопитни факти от живота и творчеството на Асен Разцветников. Тържеството продължи с вълнуващ прочит на поучителната творба на автора ,,Съдружие“, в изпълнение на библиотекаря Пепа Кабакчиева. Тя впечатли децата с подготвената специално за тях инициатива ,,Що е то?“, в която представи гатанки на твореца. Интериорът на залата за представяне бе с илюстрации на ученици по произведения на писателя. Програмата завърши с рецитация на стихотворения от творците на литературния клуб ,,Асен Разцветников“.

,,Стремим се да запазим онези ценности, умения и практики, които отразяват същностните характеристики на всяко общество и които то съхранява във времето. На тях се придава особена стойност в настоящето – морална, образователна или политическа. Паметта ни пази като нация“,  поддържаме я жива, за да възпитаме достойни граждани“, споделя началната учителка Валентина Чолакова.


Ключови думи
Асен Разцветников Драганово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати