Сряда, 19 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

След цяла седмица без вода Драганово обещава протести до дупка

  20.07.2022 14:43
След цяла седмица без вода Драганово обещава протести до дупка

Осми ден част от Драганово е без вода и търпението на хората преля. От тази вечер започват протести до моста край селото, като разрешението е до петък. Но едва ли ще приключат тази седмица, защото няма никакви признаци за решаването на проблема.

Години наред високата част на Драганово страда от безводие през летните месеци, а протестите вече станаха регулярни. От няколко дни напрежението ескалира и хората вече са много гневни. Цяла седмица от ВиК „Йовковци” твърдяха, че търсят авария. Не че нямаше аварии през това време, но не в това е проблемът. В същото време негласно информираха, че докато не се напълни резервоарът на селото, няма да има вода. Последното оправдание е, че през лятото консумацията на вода се повишава значително. Истината е, че трябва ремонт на напорен водопровод, за който обаче средствата са значителни и не са по силите нито на ВиК, нито на Общината. Единственият начин е да се търси финансиране от държавата или от Европейския съюз.

Преди година и половина, по време на поредните протести, шефът на Български ВиК Холдинг обяви, че пари има, но трябва ВиК „Йовковци” да влезе в холдинга и да разработи проект. След това Общината предостави на водния оператор свой проект за водопровода в Драганово, който да се обнови и внесе в Холдинга. ВиК „Йовковци” обаче нищо не направи, а ситуацията в Драганово вече излиза от контрол.

От началото на седмицата хората са на центъра в Драганово и търсят истината. Първо дойдоха народният представител Явор Божанков и зам. областният управител Огнян Стоянов, които хвърлиха вината на управлението на ГЕРБ.

На следващия ден драгановчани се срещнаха с кмета инж. Добромир Добрев, който им предостави цялата документация по казуса. Проблемът е в бездействието и безхаберността на ВиК "Йовковци". Няколко пъти настоявам и пиша писма до МРРБ с искане за общо събрание на ВиК „Йовковци” за влизането на дружеството в Холдинга. Всички останали общини в областта настояват за същото. Новите оперативни програми предлагат сериозен финансов ресурс за обновяване на ВиК мрежата, но бенефициенти по тях могат да бъдат водните дружества и асоциации. Не може ВиК „Йовковци” само да събира сметки, а дейността му да е само ремонти. Трябват инвестиции, защото мрежата е стара не само в Драганово, но и в останалите селища. Предстои Общо събрание на дружеството и Община Горна Оряховица отново ще настоява за смяна на сегашния директор, влизане във ВиК холдинга и за нова политика относно инвестициите, каза пред драгановчани кметът.

Той се подписа в подписката, събирана от жителите на селото и обяви, че не само разбира, но и подкрепя протеста им. ВиК „Йовковци” не дава информация не само на вас, но и на нас – най-големия акционер в дружеството. От седмица управителят Димитър Владов не отговаря на позвъняванията ми, а временния ръководител на звеното в Горна Оряховица си взе отпуска точно, когато започнаха протестите в Драганово, каза още кметът.

За жителите на Драганово институциите само си прехвърлят топката, а техният проблем става все по-миризлив. Искаме вода и не ни интересува как ще се реши проблемът, казват хората. Протести ще има всяка вечер от 18 часа, докато водата не тръгне, обявиха организаторите.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Драганово вода
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати