Сряда, 18 Яну 2023
            
Горна Оряховица Общество

В деня на свети Йоан Рилски в Драганово отбелязват и Ден на българо-унгарското приятелство

  19.10.2022 15:10
В деня на свети Йоан Рилски в Драганово отбелязват и Ден на българо-унгарското приятелство

Ден на българо-унгарското приятелство се отбелязва на 19 октомври. В Драганово, където старите градинари са създали здрави връзки между България и Унгария, този ден се почита всяка година. И днес кметът Станислав Иванов и живият мост между двата народа Каталин Йонкова, поднесоха цветя от името на Кметството и Читалището пред паметника на градинаря в центъра на селото. Самият паметник е направен с помощта на потомци на българските градинари в Унгария и на кметството във Фелшьожолца - побратименото на Драганово унгарско градче.

Каталин Йонкова или Катя, както я знаят в Драганово, е доказателство за тесните връзки между двата народа. Тя е унгарка с български корени, родена е в Мишколц, третия по големина град в Унгария. Запознава се със съпруга си, докато той гостува на роднини в Унгария и в крайна сметка се оказва снаха в родината на своите предци. Каталин живее от години в България, но пази своето унгарско съзнание и връзката със своята родина. Така че тя е истински мост между двете страни и доказателство колко малък е всъщност светът.

А защо точно на 19 октомври се празнува денят на българо-унгарското приятелство? Всъщност именно заради свети Йоан Рилски, чието успение отбелязва Църквата на този ден.

През 1183 г. унгарският крал Бела III, преминавайки с армията си през българските територии, които по това време са под византийска власт, отнася със себе си в унгарската столица Естергом мощите на Свети Йоан Рилски. Легендата гласи, че архиепископът забранил извършването на служба за Свети Йоан, защото не го смятал за светец. Скоро след забраната архиепископът онемял и само разкаянието и проляните над гроба на светеца сълзи му върнали говора. Като научил за това, крал Бела III веднага наредил мощите да бъдат върнати в Средец, днешна София, през 1187 г.

С решение на Народното събрание на 15 септември 2016 г. 19 октомври е обявен за Ден на българо-унгарското приятелство.


Ключови думи
Драганово българо-унгарско приятелство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати