Събота, 22 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Утре започва частичен ремонт на водопровода в Драганово, обеща ВиК на среща при областния управител

  22.07.2022 16:58
Утре започва частичен ремонт на водопровода в Драганово, обеща ВиК на среща при областния управител

В събота, 23 юли, ВиК „Йовковци“ ООД стартира частичен ремонт на водопроводната мрежа в Драганово. Решението за спешни мерки в страдащото от безводие село бе взето на близо двучасова среща, организирана от областния управител Людмила Илиева. В дискусията взеха участие кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, управителят на ВиК инж. Димитър Владов, както и заместник областните управители доц. д-р Соня Будева и Огнян Стоянов, председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица инж. Даниел Костадинов, заместник кметът на града Деница Коева и общинският съветник Иван Атанасчев.

Протокол от цялата среща ще бъде качен на сайта на Областна администрация Велико Търново - www.vt.government.bg, така че всеки, който иска, да има възможност да се запознае с детайлите от нея.

Една от причините за безводието в Драганово са чести аварии в критичен участък от 3,6-километровото трасе на водопровода от помпената станция до напорния резервоар. Преди седем години, когато ВиК „Йовковци” ООД подменя осем километра от довеждащия водопровод, това трасе остава неремонтирано. Спешните ремонти, които стартират утре, касаят точно този участък.

Според управителя на ВиК „Йовковци“ другите причини за безводието са загубите, които в летния сезон са над 80%, както и недобросъвестното ползване на питейната вода за поливане и пълнене на частни басейни. Затова инж. Владов поиска съдействие от кметовете на Община Горна Оряховица и на село Драганово инкасаторите на дружеството да бъдат допускани за отчитане на потреблението. По думите на Владов те са били умишлено възпрепятствани и не са имали достъп до водомерите.

Инж. Владов пое ангажимент да изготви становище относно общото състояние на водопровода в Драганово въз основа на което кметът на Горна Оряховица да актуализира остарелия проект, правен през 2011 г., и да предприеме стъпки за разделянето му на етапи и тяхното приоретизиране.

На следващ етап чрез обновения проект общината ще има възможност да кандидатства пред МРРБ за цялостна подмяна на водопроводната мрежа на селото, което ще даде и трайно решение на проблема с безводието.

На срещата беше договорено още кметът на село Драганово да издаде заповед за ограничаване на потреблението.

През следващата седмица заместник управителят на ВиК „Йовковци” Росен Трифонов ще осъществи среща с местните хора в село Драганово.


Ключови думи
Драганово вода
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати