Вторник, 24 Яну 2023
            
Горна Оряховица Други

Мини астрономическа лаборатория направиха в ПГЕЕ „Ломоносов” заради слънчевото затъмнение

  25.10.2022 16:06
Мини астрономическа лаборатория направиха в ПГЕЕ „Ломоносов” заради слънчевото затъмнение

Последният час в ПГЕЕ „М. Ломоносов” днес беше нетрадиционен и привлече интереса на много младежи, дори сред тези, които вече бяха приключи с учебния ден. На плаца беше устроена малка астрономическа лаборатория, през която минаха десетките желаещи да проследят събитието №1 за деня – частичното слънчево затъмнение. Как луната отхапва повече от 1/3 от слънцето наблюдаваха учениците на ПГЕЕ, ентусиазирани от своите преподаватели инж. Даниел Денев и Славена Тихова.

Те монтираха специализирано оборудване, състоящо се от компактен нютонов рефлекторен телескоп с монтирана 8-мегапикселова цифрова камера и соларен филтър, предназначени за детайлно изследване на небесни обекти и с възможност за заснемане на снимки и видео с висока резолюция.

Любознателните момчета и момичета бяха въоръжени със стъкло от шлем за заваряване, а впоследствие и с цял шлем, който се оказа най-доброто средство за директно проследяване на танца между двете космически светила. Повечето младежи за първи път наблюдават подобно събитие, благодарение на своите учители, които успяха да насочат любопитството им към природните науки.


Ключови думи
ПГЕЕ затъмнение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати