Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Спорт

ПГЕЕ „Ломоносов” събира средства, за да прати хандбалния си отбор на Световно ученическо първенство

  22.10.2021 10:05
ПГЕЕ  „Ломоносов” събира средства, за да прати хандбалния си отбор на Световно ученическо първенство

Многократно отлаганото Световно ученическо първенство по хандбал ще се проведе в сръбската столица Белград от 27 ноември до 5 декември 2021 г. България трябва да бъде представена от ученическите шампиони за 2019 г. – момчетата на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” – Горна Оряховица и девойките от Сливница. За да стигнат до международния паркет обаче отборите имат нужда от допълнителна финансова подкрепа.

ПГЕЕ „Ломоносов” откри кампания за набиране средства още преди година, тъй като първенството трябваше да е в началото на лятото на 2020 г. Заради пандемията то бе отлагано на няколко пъти. Но този път като че ли вече наистина ще се състои. Всеки отбор трябва да осигури по 50 евро на ден такса за участие на всеки състезател, треньор и ръководител. Отделно е пътят, който също не е много евтин. Преди година имаше обещание, че Министерството на спорта ще поеме този разход, но сега се оказва, че и той става ангажимент на участниците. Дотук отборът на ПГЕЕ „Ломоносов” е събрал около 1/3 от нужните средства благодарение на жестовете от няколко местни фирми и приятели на спорта.

Шампионите на ПГЕЕ „Ломоносов” за втори пореден път печелят правото да участват на Световно първенство. През 2018 г. те успяха да вземат участие в Световното в Катар, като тогава също се реализира успешна кампания за събиране на средства. Междувременно от шампионския отбор отпаднаха трима от лидерите – Михаел Иванов, Марио Луканов и Пламен Пашанов.

В сегашния отбор, който отново се води от преподавателя по физическа култура Искра Благинова, са момчета, които са гръбнакът на формациите за своята възраст и на двете горнооряховски хандбални школи – „Локомотив” и „Раховец”. Георги Кръстев и Мариян Кирмагов са национални състезатели на България при младежи до 19 години. Михаил и Самуил Стоянови и Александър Мъглов са в националния по плажен хандбал. Любен Иванов, Кристиян Йорданов, Валентин Николов, Стелян Димов, Валентин Василев са част от проекто-националния отбор за родени 2004/2005 година. Опитът на международна сцена е много важен за тяхното израстване и всеки, който помогне на отбора, инвестира в спортното бъдеще не само на Горна Оряховица, но и на България.

Сметката, по която могат да се превеждат пари за хандбалистите на ПГЕЕ, е в „Уникредит Булбанк” BG43UNCR76303100112870

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ПГЕЕ хандбал Световно първенство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати