Сряда, 21 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Зам. министър Мариета Георгиева участва в дискусия за професионалното образование в Горна Оряховица

  20.06.2022 15:46
Зам. министър Мариета Георгиева участва в дискусия за професионалното образование в Горна Оряховица

Зам. министърът Мариета Георгиева участва в дискусия за професионалното образование, организирана в Горна Оряховица. Домакин на срещата, в която участваха представители на професионални гимназии, университети, фирми и граждански организации, беше ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”. Сред участниците бяха инж. Владимир Григоров, чиято фондация организира ежегодни Конкурс – изложение на младежкото техническо творчество, Тодорка Георгиева от Технически университет – Варна, Красимир Станчев от фирма „Елимекс”, инж. Анчев от клуб „Роботика”, който работи и с ученици на ПГЕЕ, инж. Розалия Личева – началник на РУО – Велико Търново, директори на професионални гимназии и др.

Професионалното образование трябва да отговаря на реалните нужди на бизнеса и затова трябва да работим всички – училища, университети, фирми. Младите хора трябва да са подготвени за живота, който ги очаква. Затова очаквам да си говорим за нещата, които трябва да се случат още утре, каза в началото зам. министърът на образованието.

Въпреки всичките промени и трудностите през годината, във Великотърновска област успяхме да съхраним партньорството между професионалните училища и ВУЗ-овете. Работата на Владимир Григоров и неговата фондация имат голям принос за това, а Горна Оряховица се запази като център на професионалното образование, започна Розалия Личева. Тя сподели данните от непредставителното проучване, което се прави всяка година от РУО за реализацията на 12-класниците. Все повече от завършващите през годината младежи продължават образованието си във висше училище. Директно работа започват тези, които са били смятани за проблемни ученици с по-нисък успех. Без реализация пък остават такава част от младежите, която доста точно отговаря на нивото на безработица в съответната община. Ние не искаме да спираме развитието на младите хора, но ще е успех, ако те продължат да учат във ВУЗ със специалност, или близка до нея, от средното си училище, смята инж. Личева.

Като водещ на срещата директорът на ПГЕЕ „Ломоносов” Милена Димитрова насочи дискусията към Изложението – конкурс на младежкото техническо творчество, което се организира всяка година в Горна Оряховица. Неговият инициатор и главен двигател инж. Владимир Григоров поиска повече подкрепа от МОН за масовизиране на събитието и вдигане качеството на участващите проекти.

Идеята за такъв конкурс е много добра и той би могъл да намери място в календара на МОН. Възможно е да се обвърже с нововъдението да се завършва с дипломен проект  и  тези проекти да бъдат представяни тук. Като цяло би било добре да се свърже с работата на STEM центровете, които се опитваме да изпълним със съдържание. Не бихме искали обучението да продължава по същия начин, само че в супер модерна среда, коментира Мариета Георгиева.

Много предложения за вдигане нивото на Младежкото изложение – конкурс направи и инж. Личева, като и останалите участници в срещата. Договорено бе организаторите да направят подробен анализ и да предложат конкретни неща, с които МОН може да помогне. В същото време ще се организира и среща с Националния STEM център.

Дискусията продължи с проблемите на професионалните гимназии и обвързаността на обучението с нуждите на индустрията.


Ключови думи
ПГЕЕ зам. министър Мариета Георгиева професионално образование
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати