Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Деветокласничка от ПГЕЕ вдъхнови своите съученици да направят четене-поклон пред Петя Дубарова

  22.04.2022 11:35
Деветокласничка от ПГЕЕ вдъхнови своите съученици да направят четене-поклон пред Петя Дубарова

Ученици на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” се включиха в Маратона на четенето с „Думите и Животът” – едно събитие вдъхновено и посветено на поетичния талант на Петя Дубарова. Идеята е на Десислава Хаджидимитрова от 9 „e”, която пък се вдъхновила от филма „Петя на моята Петя”. Филмът бил препоръчан от учителката по литература Диана Петрова, която смятала, че чрез киното учениците й ще стигнат и до поезията. Точно така се получило при Десислава. Тя била толкова впечатлена, че веднага решила да направи нещо, с което да сподели емоцията, породена от живота на големия талант, избрал да си тръгне от света само на 17 години.

В реализацията на четенето се включиха приятели от различни класове, а гости бяха съученици, учители, директорът на ПГЕЕ инж. Милена Димитрова и родителите на Десислава. Всеки гост получи малък свитък със стих на Петя Дубарова, така че първото, с което грабнаха вниманието младите хора дойде от любопитството да откриеш какво поетично послание ти се е паднало. Песни по текстове на младата поетеса подготвяха настроението за самото четене, което започна със стиха „Там някъде”, а завърши с „Изгонени от час”.

Преди стиховете обаче Ивайло от 9 „е” показа презентация за живота на Петя Дубарова, отишла си само на 17 години, но оставила едни от най-зрелите произведения на съвременната българска поезия. В четенето се включиха Мария, Пламена, Петя и Румяна от 10 „е”, Ивайла от 8 „е” и вдъхновителката Десислава. Момичетата бяха подбрали най-близките до своя свят стихове на своята връстничка, а за финал прозвуча и може би най-популярното стихотворение на младата поетеса – „Доброта”, получило огромна известност заради песента, направена по текста и изпълнена от Росица Кирилова.

„…

Понякога съм бяла и добра.

Как рядко ми се случва да съм бяла!

Тогава искам сън да подаря

на всекиго. И свойта обич цяла

 

да счупя на парченца от стъкло,

да пръсна и добри ръце да сгрея.

И дала сок на нечие стъбло,

да пазя свойта тайна, че живея!”


Ключови думи
ПГЕЕ Петя Дубарова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати