Четвъртък, 19 Яну 2023
            
Велико Търново Икономика

На протест във Велико Търново КНСБ вдигна червен картон на ниските доходи

  20.10.2022 14:17
На протест във Велико Търново КНСБ вдигна червен картон на ниските доходи

Червен картон на ниските доходи вдигнаха днес от КНСБ във Велико Търново. На протест в центъра на града синдикалистите отново повториха исканията си за ръст на доходите, мерки за овладяване на високата инфлация, запазване на работните места и преодоляване на предизвикателствата за България, които произтичат от Зелената сделка. За протеста във Велико Търново дойде президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

 

 

 

Искаме до края на годината всички доходи от труд да бъдат компенсирани поне с инфлацията. В някои сектори това вече се случи. Още на полугодието бе отчетено, че средната работна заплата, по официални данни, е с 282 лв. по-висока. Това е около 17% повече за юни 2022-а, спрямо юни 2021-а. Това ни кара да смятаме, че през второто полугодие можем да стигнем 20-25%, обясни Димитров.

Българският работник иска уважение за труда си, достойно възнаграждение, за да може да отгледа децата си в България, иска качествено работно облекло. От КНСБ няма да оставим нито един работещ българин, който иска да защити правата си и да се бори срещу несправедливостта. Ще дадем червен картон на всеки работодел, който възпрепятства синдикалната дейност и се бори против правата на българските работвици, против тяхното конституционно право на труд, заяви националният секретар на КНСБ Иванина Янкова.

Експертът в Регионалния съвет на КНСБ във Велико Търново Васил Тодоров припомни, че протестната кампания с искане за увеличение с поне 20% на заплатите е започнала още преди месец.

Борбата ни продължава, няма да се откажем, това е само началото, докато не получим 20% по-високи заплати за дексмври спрямо декември 2021 г., категоричен бе Тодоров.

Междувременно стана ясно, че в продължение на започналите действия на КНСБ и КТ „Подкрепа“, породени от тревогата за ефектите на кризата върху доходите и живота на българските граждани, на 11 ноември двете конфедерации организират протестно автошествие в София и протестен митинг пред сградата на Народното събрание. В демонстрацията ще се включат стотици превозни средства от цялата страна, като колоната ще премине през централните софийски булеварди и улици.

В цялата страна на браншово и регионално ниво, както и в отделни предприятия, продължават протестните акции на двата синдиката, започнали през септември. Чрез механизмите и на колективното трудово договаряне работещите настояват за увеличение на заплатите поне с размера на кумулативната инфлация, която на годишна база през септември достигна 18,7%.


Ключови думи
КНСБ протест
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати